Studenti zdravotnické fakulty se vzdělávají interaktivně

0
881

Vzdělávací institut Krajské zdravotní v době karanténních opatření schválených Vládou ČR vzdělává studenty Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) a vyšších a středních zdravotnických škol napříč Ústeckým krajem. K výuce využívá interaktivní technologii za pomoci streamingu na internetu.

„Středisko multimediální podpory využilo dlouholeté spolupráce s Cesnetem, zájmovým sdružením právnických osob, a streaming je studentům poskytován právě pomocí serverů sdružení. Bylo potřeba rozšířit systém streamování pro větší počet účastníku a k tomu zavést zpětnou vazbu komunikace student – učitel. Tuto technologii jsme zvolili z důvodu, že není ze strany studenta potřeba nic instalovat, ani složitě ovládat. Student si na webu společnosti Krajská zdravotní pouze otevře živě streamované video. V druhém okně, nejlépe na chytrém telefonu, se přihlásí pro interakci do aplikace Sli.do na chytrém telefonu pouhým načtením QR kódu nebo napsáním webové adresy do prohlížeče a zadáním kódu daného výukového cyklu. Tím je vše technicky dokončeno a student se vyučujícímu přihlásí a může mu pokládat dotazy k probíhající přednášce,“ uvedla Vlasta Kašparová, náměstkyně pro řízení lidských zdrojů Krajské zdravotní.

Moderní technologie k výuce studentů využívá také lékař Gastroenterologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Michal Tichý. Domnívám se, že ani v současné situaci, která přináší zvýšené nároky na personál nemocnic a současně limituje zažité výukové metody v prostředí vysokých a vyšších odborných škol nelze rezignovat na kvalitní vzdělávání studentů vytvářejících nastupující generaci zdravotnických pracovníků všech profesí. Proto jsem velmi uvítal příležitost využít technických možností, kterými Vzdělávací institut společnosti Krajská zdravotní ve spolupráci s dotčenými školami disponuje. Je to pro mě nová zkušenost a nezvyk přednášet v prázdné učebně s absencí bezprostřední audiovizuální reakce v auditoriu. Jsem velmi potěšen zájmem studentů o tento způsob výuky, který dávají najevo množstvím přihlášených účastníků a celou řadou jimi zaslaných dotazů,“ dodal lékař.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!