Domovy pro seniory v Mostě čekají změny k lepšímu

0
569

Od ledna příštího roku čekají Městskou správu sociálních služeb v Mostě některé změny. Týkají se kapacit pobytových služeb a poskytování pečovatelské služby. Ve dvou domovech pro seniory, v ulicích J. Wolkera a A. Dvořáka, dojde ke snížení kapacity lůžek v každém z uvedených zařízení o jedno lůžko. Naopak v Domově se zvláštním režimem v Barvířské ulici bude kapacita o dvě lůžka navýšena. Rozšířena bude cílová skupina, které jsou poskytovány pečovatelské služby, o rodiny s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby. O hodinu bude také prodloužena doba pro poskytování pečovatelské služby.

V objektu Domova pro seniory v ulici J. Wolkera přibude ke dvěma stávajícím třetí jídelna, která bude dostupnější pro špatně se pohybující klienty, především vozíčkáře. Její vybudování sníží kapacitu zařízení z 97 na 96 lůžek.

V Domově pro seniory v ulici A. Dvořáka pokračuje rekonstrukce sociálního zařízení v několika bytových jednotkách, která díky změněnému dispozičnímu řešení umožní snazší, kvalitnější a důstojnější péči o uživatele. Zrekonstruované koupelny zajišťují péči i plně imobilním klientům, kdy je nutné provádět osobní hygienu například za podpory polohovacího zdvihacího zařízení. Do plánu rekonstrukce je zahrnuta i dvoulůžková bytová jednotka, ta se v zařízení vyskytuje jen jedna, ostatní jsou jednolůžkové, která se vytvořením bezbariérové a bezpečné koupelny včetně toalety zmenší a do tohoto bytu bude možné umístit už jen jednoho klienta. To je důvodem snížení kapacity zařízení o jedno lůžko. V domově tak bude k dispozici 35 lůžek místo stávajících 36.

Domov se zvláštním režimem v Barvířské ulici je určen lidem s Alzheimerovou chorobou. Poptávka po této službě se neustále zvyšuje, proto městská správa navýší kapacitu o dvě lůžka. Ta budou umístěna ve čtvrtém podlaží v dosud prázdných prostorách. Služby tak bude moci poskytovat 33 klientům.

Městská správa sociálních služeb poskytuje také terénní formu pečovatelské služby, jejímž posláním je podpora uživatelů při zajištění chodu jejich domácností a udržování dosavadních společenských kontaktů. Tyto služby budou od příštího roku poskytovány i rodinám s dětmi, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné fyzické osoby, a věková struktura osob, jimž může být služba poskytnuta tak bude neomezena. Poskytována navíc bude o hodinu déle než doposud, a to každý den včetně víkendů a svátků od 6:30 do 21 hodin (nyní do 20 hodin).

Dojde také ke změně věkové hranice pro přijetí do domovů pro seniory, která bude z důvodu postupného zvyšování hranice odchodu do důchodu zvýšena ze stávající 62 na 65 let.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!