O Strom roku bojuje Vrakodávný veledub, stále můžete posílat hlasy!

0
660

Až do 20. října můžete hlasovat pro Strom roku 2020. Za Ústecký kraj je nominovaný Vrakodávný veledub ze Žiželic.

Odborná porota vybrala Vrakodávný veledub ze Žiželic mezi dvanáct finálových stromů, které se ucházejí o vítězství v celostátní anketě Strom roku 2020. Hlasování, které odstartovalo v úterý 21. července, je zpoplatněno. Vybrané peníze se použijí na novou výsadbu a péči o stromy.

Mezi finalisty charitativní ankety se 450 let starý dub letní dostal díky svému zajímavému a především silnému příběhu. Soutěží pod názvem Otec lesů – Vrakodávný veledub, přičemž označení „Vrakodávný“ získal od zpevňovacích obručí, které jsou dnes již zrezlé a zohýbané a díky kterým strom působí jako vrak. Tento dutý dub několikrát vyhořel a i přesto stále žije a roste, dokonce dal vzniknout dalším mladým stromkům. Obvod kmene tohoto majestátního stromu dosahuje neuvěřitelných 930 centimetrů.

Celostátní anketu letos již po devatenácté pořádá pod záštitou Ministerstva životního prostředí Nadace Partnerství. Ta letos obdržela více než 50 návrhů na Strom roku, z nichž odborná porota do finále vybrala 12. Podpořit oblíbený strom lze prostřednictvím DMS a online na stránkách www.stromroku.cz. Hlasování je zpoplatněno minimální částkou 30 korun. Výtěžek z hlasování bude použit na výsadbu a péči o stromy a aktivity s nimi spojené.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!