Až se otevře jezero Most, uvidíte na něm například „výparoměr“

0
692

Správa jezera Most obnáší celou řadu odborných činností, mezi jinými také vodohospodářské monitorování. Správce jezera, Palivový kombinát Ústí,  provádí přesná měření kolísání množství vody v jezeře VÝPAROMĚREM prostřednictvím svého mosteckého střediska.  Až v září na hladině jezera zahlédnete tento přístroj, budete vědět, k čemu slouží!

Za posledních několik let byla na Mostecku prokázána zvyšující se teplotu vzduchu a pokles množství srážek zejména v letním období, a navíc se tato lokalita nachází ve srážkovém stínu Krušných hor. Jezero Most je neprůtočné a problematika výparu z vodní hladiny je klíčovým faktorem, jež hraje zásadní roli ve vodohospodářské bilanci vodního díla. Na základě dat z plovoucího výparoměru se Palivový kombinát Ústí snaží kvantifikovat množství vody, které bude v budoucnu potřeba pro udržení stálé provozní hladiny jezera Most.

 Dlouhodobě sledovaná data a jejich interpretované výsledky, společně s nabytými zkušenostmi s měřením, by tak mohly být využity při plánování dalších hydrických rekultivací.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!