Pro Fláje se připravuje socha svatého Jana Křtitele

0
727

Pro Fláje se připravuje socha Sv. Jana Křtitele. Hotová i s odhalením by měla být v září 2021.

NOVÁ SOCHA SV. JANA KŘTITELE pro Českojiřetínský spolek připravuje výtvarnice Petra Wolfová. Obec Český Jiřetín nabídla spolupráci při budoucí stavební úpravě okolí díla. Socha by měla být dokončena a slavnostně odhalena 25. září 2021, hudební doprovod je již naplánován, zajistí ho teplický soubor Collegium hortense. Jak Českojiřetínský spolek, tak Collegium hortense si akcí připomenou 10. výročí založení obou spolků.

Svatý Jan Křtitel

Jako mladý odešel Jan Křtitel do pouště, aby se připravil na své budoucí povolání. V poušti se živil medem divokých včel, kobylkami a kořínky rostlin. Ve věku 30 let se stal kazatelem, aby připravoval lidi na příchod Vykupitele. Svým příkladným a asketickým životem se stal velmi populární, proto za ním přicházelo mnoho lidí, které křtil v řece Jordánu. Takto pokřtil i Ježíše Krista.

V pravoslavné tradici je zvaný též Předchůdce. Byl prorok z 1. století, jenž figuruje ve vyprávěných evangeliích a dalších spisech. Jan Křtitel byl uctíván od konce 10. století. Stal se patronem mnoha kostelů, řádových chrámů benediktinů v Ostrově u Davle a u sv. Jana pod Skalou, benediktinek v Teplicích (a města Teplice), také kláštera cisterciáků v Oseku u Duchcova, kde byl chován relikviář s paží sv. Jana (dnes považován za nezvěstný). Další paže byla uctívána ve Svatovítském pokladu v Praze.Narození Jana Křtitele církev slaví 24. června a stětí vzpomíná 29. srpna.

Foto: Socha sv. Jana Křtitěle na Karlově mostě (wikipedia.org)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!