Prodloužená ruka strážníků pokračuje

0
4538

V Mostě budou sloužit asistenti prevence kriminality i v letošním roce. Dohlížet na pořádek a bezpečnost budou moci díky dotačním penězům, o které žádá město z projektů prevence kriminality prostřednictvím městské policie.

Asistenti jsou prodlouženou rukou strážníků, i když nemají pravomoc jako městští policisté. „Jsou uniformovaní a pracující pod městskou policií. Jejich hlavní náplní je monitorovat celé město, ale nasazováni jsou především v rizikových lokalitách. Upozorňují občany, zjišťují, zda se něco v okolí děje. Pokud ano, volají na 156 a poté na místo přijede naše hlídka. Jsou nám velmi nápomocni,“ uvedla tisková mluvčí mostecké městské policie Ilona Kozlová s tím, že například toto pondělí asistenti volali hlídku, když zjistili u bloku 93 bezvládně ležícího muže. V poskytnutí první pomoci jim bránil rozzuřený pes, který je k majiteli nepustil. Psa odchytili přivolaní strážníci, kteří ho předali do útulku pro opuštěná zvířata. Osmapadesátiletý muž byl sanitkou převezen do nemocnice.

Na asistenty se podle mluvčí také často obracejí obyvatelé, pokud potřebují s něčím poradit, pomoci. „Kromě toho také sbírají použité injekční stříkačky, což je pro nás také velká pomoc. Když nemáme tolik hlídek v ulicích, tak to řeší právě asistenti. Jsou k tomu speciálně proškoleni. Ušetří se pak výjezdy hlídek, které mohou být využity na závažnější případy,“ podotýká policejní mluvčí. V současné době pracují pro Městskou policii v Mostě čtyři asistenti. Jejich mzdy hradí úřad práce. Jen ale do září. Aby mohli policisté tyto pomocníky využívat i po zbytek roku, žádají na jejich mzdy peníze z projektů prevence kriminality. „Soustředíme se na to, abychom dostali do terénu co nejvíce asistentů prevence kriminality, proto žádáme i úřad práce o dotace na další, abychom mohli navýšit jejich počet. Jejich práci hodnotíme pozitivně, zejména v problémových lokalitách,“ zdůraznil primátor Jan Paparega. Pokud úřad práce na výzvu města „uslyší“, mohli by řady asistentů rozšířit další tři. Ti by pak monitorovali zejména Chanov.

Kde je potkáte

Asistenti procházejí celé město. Soustředí se zejména na oblast v centru, kolem Prioru, parku na Skupovce, parku Střed, jsou i na sídlištích. „V centru města se shromažďují stížnosti, v poslední době například v ulici Dobnera. Asistenti také zajišťují problematické ulice Růžová a pětistovky, kde se srocuje problémová mládež, která dělá nepořádek v podchodech a znečišťuje veřejná prostranství. Lidé si stěžují, že kopou balonem do omítek apod.,“ vyjmenovala okruh výskytu asistentů Ilona Kozlová. Rizikovou oblastí je také Šibeník. Ten mají ale na starosti hlídky strážníků.

Mohou se stát strážníky?

Pokud se asistenti osvědčí, nekončí zpátky na úřadu práce. „Pro práci asistenta vybíráme uchazeče, v součinnosti s úřadem práce. Nemáme žádné speciální požadavky, ani co se týče vzdělání. Pro nás je důležité, že je tento člověk komunikativní a má čistý trestní rejstřík,“ podotkla policejní mluvčí. V současné době se stali asistenty bývalí studenti. „Studovali bezpečnostně právní obory, takže o této práci něco vědí a to nejdůležitější se naučí v praxi. My jejich činností poznáme, jací asistenti jsou, jak pracují. Je to pro nás zpětná vazba,“ říká Ilona Kozlová. Ti, co se osvědčí, mohou u policie získat i stálé zaměstnání. Základním požadavkem pro práci strážníka je maturita a také minimální věk 21 let. „Tyto požadavky už někteří splňují, a pokud bude volné tabulkové místo a oni se osvědčí, tak se mohou o tuto práci ucházet,“ doplnila dále mluvčí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!