Nenásilný Klimakemp začíná porušením zákona

0
578

Na lomu Vršany je od dnešního rána rušno. Usadili se tu aktivisté!

Profesionální horolezecká výbava, vysílačky, komunikace cizími jazyky. Na první pohled to dnes ráno vypadalo, že lom Vršany hostí mezinárodní expedici do Himalájí. „Horolezci“ jsou ale ve skutečnosti aktivisté, kteří místo osmitisícovky zdolali zatím pouze 52 m vysoký skrývkový stroj KU 800. Začal čtvrtý český Klimakemp a na místo již míří Policie ČR.

„Aktivní lom není dětské hřiště. Svým protizákonným jednáním ohrožují aktivisté nejen své zdraví a životy, ale také naše zaměstnance. Požádali jsme o spolupráci Policii ČR. Nejdůležitější nyní je, aby se nikomu ze zúčastněných nic nestalo,“ uvedla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Skrývkový stroj KU 800 je v současné době v dlouhodobě plánované odstávce a probíhá na něm údržba, stejně jako na ostatní technologii lomu Vršany.

Velmi podobný scénář jako nyní se na stejném místě odehrál před rokem. Aktivisté tehdy obsadili jiné rypadlo s transparenty „Kapitalismus klima nezachrání“ či „Solidarity with Rojava“ a dopředu vyhlásili, že na něm setrvají do konce doby uhelné. Nakonec však kvůli nevlídnému podzimnímu počasí vydrželi pouze tři dny. Předžalobní výzvu pachatelé ignorovali, proto na ně společnost Vršanská uhelná nedávno podala žalobu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!