U litvínovské chemičky se zastaví provoz

0
459

V pátek 9. října 2020 se uskuteční od 9 do 10 hodin ve výrobním areálu skupiny Unipetrol v Záluží u Litvínova plánované havarijní cvičení, během něhož dojde na pět minut k zastavení provozu na přilehlých pozemních komunikacích. Z výrobního areálu se budou ozývat výstražné signály a uskuteční se evakuace osob. Cílem cvičení je prověřit vnitřní havarijní plán společnosti Unipetrol.

„Tématu bezpečnosti se velmi intenzivně věnujeme a havarijní cvičení realizujeme nadstandardně každý rok, i když nám zákon ukládá prověření havarijního plánu jednou za tři roky. Během cvičení prověříme účinnost havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace nově zprovozněné polyetylenové jednotky PE3 a součinnost všech složek při řešení mimořádné události. Námětem cvičení bude simulace úniku isobutanu z technologického zařízení spojeného s výbuchem a následným požárem. V administrativní budově petrochemie provedeme nácvik evakuace osob,“ vysvětlil Adam Jarosz, člen představenstva skupiny Unipetrol zodpovědný za řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti, životní prostředí a investiční projekty.

S nácvikem likvidace mimořádné události bude ve spolupráci s Policií ČR provedena zkouška systému varování a vyrozumění, kdy se od 9.15 hodin zastaví na pět minut provoz na pozemní komunikaci I/27 (silnice mezi Mostem a Litvínovem), na pozemních komunikacích III/0272 směr Komořany a III/2541 směr Horní Jiřetín a dále na pozemní komunikaci III/02710 z Mostu směrem na Mariánské Radčice.

Skupina Unipetrol je největší rafinérskou a petrochemickou společností v Česku. Zaměřuje se na zpracování ropy a na výrobu, distribuci a prodej pohonných hmot a petrochemických produktů – zejména plastů a hnojiv. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům na českém i středoevropském trhu. Do skupiny Unipetrol spadají rafinérie a výrobní závody v Litvínově a Kralupech nad Vltavou, společnost Paramo se značkou Mogul v Pardubicích a Kolíně, neratovická společnost Spolana a dvě výzkumná centra v Litvínově a Brně. Součástí Unipetrolu je i síť čerpacích stanic Benzina v Česku a na Slovensku. V Česku je Benzina s počtem 417 stanic největším řetězcem. Unipetrol je v České republice jedna z největších firem z hlediska obratu. Za rok 2019 utržila 129 miliard Kč a zaměstnává více než 4 800 lidí. Unipetrol je kromě rozvoje podnikání hrdý na to, že je společensky odpovědnou společností. Proto věnuje stejnou míru pozornosti iniciativám zaměřeným na kultivaci a podporu udržitelného rozvoje, vzdělávání, místních komunit a životního prostředí. V roce 2005 se Unipetrol stal součástí skupiny ORLEN, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Pro více informací navštivte sekci „Zodpovědná firma“ na www.unipetrol.cz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!