Most brání protivysedávací vyhlášku

0
7390

Vedení města Mostu a stejně tak i Městská policie v Mostě stojí proti snahám ombudsmanky Anny Šabatové zrušit „protivysedávací“ vyhlášku. Město Most by tak přišlo účinný nástroj proti narušitelům veřejného pořádku.

Co na to občané Mostu?

A. Šáhlecká

Bydlím ve Stovce. Pro nás je to určitě dobře, protože jsme se v noci nevyspali a ráno musíme do práce. Narozdíl, od těch, co tu do noci vyřvávali a pak si spokojeně dopoledne vylehávají. Město udělalo hodně dobře.

Martin K.

Já to vítám, jako starší občan mi bylo nepříjemné, když se na jednom místě shlukovalo tolik cikánů a dělali nepořádek. Říkáte, že se proti tomu ohrazuje ombudsmanka? A co ji k tomu vede? Má ochraňovat práva většiny. Nás, kteří s tím souhlasíme, většina je. Náš názor a naše zkušenosti a trápení paní ochránkyni nezajímají?

Marie Krupičková

Mně vadí, že z některých míst zmizely lavičky. Na druhou stranu chápu, že se lidé, kteří pracují, chtějí v klidu vyspat. Měla by se vymyslet i jiná opatření, jak tato individua potrestat, aby nedělala nepořádek a hluk a pak by lavičky mohly být zpátky tam, kam patří.

Jiří Fröhlich

Já bydlím v místě, kde nic takového neplatí, a tyto problémy u nás nevnímáme. Ale lidé, kteří se chovají normálně a ohleduplně, by měli mít zastání. Pokud si to oni sami přejí a nevadí jim to, a taková vyhláška je pro ně pomocí, tak proč ne.

Proti snahám ombudsmanky, která se obrátila na Ústavní soud s požadavkem zrušení vyhlášek s tím, že města, která danou vyhlášku uplatňují, porušují svobodu pohybu, se ohradil nedávno otevřeným dopisem hejtman Oldřich Bubeníček (informovali jsme v minulých vydáních). Na stranu vedení kraje a krajských radních se přidávají i zástupci města Mostu. „S názorem paní ombudsmanky Šabatové nemohu souhlasit, jelikož se vyhláška pomalu začíná osvědčovat i bez toho, že by docházelo k výraznému vybírání pokut za porušení této vyhlášky,“ říká šéf Městské policie v Mostě Jaroslav Hrvol. Vyhláška podle ředitele strážníků funguje výchovně a preventivně. „Pozorujeme výrazný pokles počtu případů vysedávání na inkriminovaných místech. Každý strážník má místní znalost a dokáže vyhodnotit, zda si např. na schody před domem sedl unavený senior, nebo zde vysedává pravidelně skupina problémových obyvatel. Odmítám názor, že dojde k šikaně slušných občanů města Mostu,“ brání se „nařčení“ ochránkyně práv Jaroslav Hrvol. Podnět ombudsmanky negativně hodnotí i mostecký primátor. „Podnět ombudsmanky jednoznačně musí vycházet z neznalosti místních poměrů. Kdyby je totiž znala, tak se naprosto ztotožní s tím, co už zaznělo z úst hejtmana Oldřicha Bubeníčka a také radního pro bezpečnost a sociální politiku Martina Kliky, který je iniciátorem vyhlášky v Litvínově,“ je přesvědčen primátor Jan Paparega. Vedení města společně s ředitelem městské policie se totiž shodují, že strážníci mají v ruce nástroj, jak mohou nepřizpůsobivé, kteří ztrpčují život slušným občanům jednak postihnout, ale hlavně je z místa vykázat. To předtím nebylo možné. „Účinnost vyhlášky můžeme vyhodnotit až po letních měsících, kdy se s tímto problémem setkáváme nejčastěji. Pokud by se vyhláška musela zrušit, pro městskou policii by to znamenalo ztrátu jednoho z mála účinných mechanismů proti boji s nepřizpůsobivými občany a především ztrátu možnosti efektní pomoci všem slušným občanům města Mostu,“ dodává ředitel městské policie. První muž města ale věří, že ke zrušení vyhlášek nedojde. „Doufám, že Ústavní soud posoudí věc citlivě, byť se jedná o zcela jinou instituci, než je ministerstvo vnitra, které vyhlášku posvětilo – a vyhlášky zůstanou zachovány,“ věří Jan Paparega.

Zákaz neplatí všude

Vyhláška o zákazu vysedávání na stavebních prvcích, které k tomu nejsou určeny, platí v Mostě jen v některých – problematických lokalitách. „Jsou to lokality, kde platí i zákaz alkoholu. Je jich ve městě kolem jedenácti,“ říká primátor. Jedná se zejména o problematickou Stovku, střed města – nedaleko hotelu Domino směrem ke Skupovce a další místa.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!