Mostecké planetárium: dnes večer můžeme v přímém přenosu sledovat přistání sondy Persevarence na Marsu

0
311

Dnes, 18. 2. ve 21:43 (SEČ) přistane na Marsu sonda Persevarence. A přesto, že Mars je od Země právě vzdálen asi 202,5 milionů kilometrů, budeme moci sledovat toto přistání v přímém přenosu.

Mars je jediná planeta, která je v těchto nocích snadno pozorovatelná na obloze (když dovolí počasí). Je to také jediná planeta, kam je ze Země zavedena „taktová doprava“ – každé dva roky přistane na povrchu Marsu nová sonda. A jedno takové přistání nás čeká už DNES večer!

Možností, kde tento přenos sledovat, je samozřejmě spousta – například zde: https://www.mall.tv/vesmirne-starty/sonda-perseverance-pristani-na-marsu-18-2-21-55(přenos připravuje redakce portálu Kosmonautix.cz na platformě Mall.tv) nebo na https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR0vUoI8qMcLThTbDzYJG_fy8CxpXomDZXFlDmRJKLOtp95euo-izn9Msf8&v=iJe7_OmRfxQ&feature=youtu.be&ab_channel=Hv%C4%9Bzd%C3%A1rnaaplanet%C3%A1riumBrno

Podíváme-li se večer na jasnou bezmračnou oblohu, určitě zahlédneme zimní souhvězdí. Nejznámější ze zimní skupiny je Orion, jeho nejjasnější hvězdy tvoří na obloze tvar připomínající třeba přesýpací hodiny. Nejzářivější hvězda Oriona je Betelgeuse a když se od ní vydáme doprava přes další jasnou hvězdu Aldebaran, najdeme asi ve stejné vzdálenosti naoranžovělý Mars. Nebo můžeme Mars hledat pomocí Měsíce, který bude na obloze určitě nepřehlédnutelný.

(přenos připravuje Hvězdárna a planetárium Brno na platformě youtube)

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!