Vražda jeptišek v muzeu

0
2014

Už brzy se budou moci Mostečané kochat výjevem obrazu Vražda jeptišek v Mostě. Vzácný obraz se spletitou minulostí bude slavnostně odhalen v oblastním muzeu letos na podzim.

Vernisáž se plánuje na 10. září od 10 hodin v městské knihovně za účasti geologa, klimatologa, spisovatele a filosofa Václava Cílka.

Radní schválili návrh smlouvy o výpůjčce obrazu mezi městem Most a Oblastním muzeem v Mostě. Dílo je v majetku Mostu a nyní se stane součástí expozice muzea, aby byl přístupný široké veřejnosti. „Obraz je fyzicky již přesunutý. Byli jsme pro něj v lednu v Míšni. Současně se restauruje a poté bude slavnostně odhalen,“ potvrdil primátor Jan Paparega. Minulost obrazu je ale pořádně zamotaná. Než se dostal zpět do rukou vlastníka, putoval po několika místech v sousedním Německu. „Nakonec obraz skončil v Míšni a po dlouhých peripetiích jsme se domluvili, že nám ho vydají. Musím říci, že bylo vidět na paní ředitelce míšeňského městského muzea, že se s ním velmi těžce loučí,“ poznamenal primátor k lednové návštěvě zástupců města Mostu v Míšni. Výtvarné dílo má pro Most mimořádnou hodnotu nejen historickou, uměleckou, ale také emoční. Znázorňuje totiž město v podobě, kterou dnes již spatřit nemůžeme. Tématem olejomalby o rozměrech plátna 128 x 207 centimetrů je přepadení zahražanského kláštera magdalenitek a povraždění jeptišek husity.

Historie obrazu v kostce

Obraz se vrátil do Mostu téměř po sto letech z Míšně. Završené tak bylo několikaleté úsilí odborníků na obou stranách hranice o napravení stavu. Malbu z druhé poloviny 17. století, jejíž autor není znám, záhy po svém založení získalo Městské muzeum v Mostě. Jako sbírkový předmět tu v klidu spočíval tři desítky let. Po vzniku Československé republiky se však situace vyostřila. Od roku 1921 se obraz nacházel na území Německa, kam byl propašován s pozůstalostí po Ulrice von Levetzow, ačkoli k ní nepatřil. Umístěn byl nejdříve ve Výmaru, pak se dostal do sbírek nově založeného městského muzea (1934). V roce 2013 Most projevuje zájem a míšeňské muzeum začíná prověřovat původ obrazu, v následujícím roce se do pátrání zapojuje rovněž Výmar. V městském archivu v Míšni jsou nalezeny dokumenty, jež městu Most potvrzují vlastnictví. Navrácení tedy již nic nebránilo a „cestovatelský“ příběh tohoto výtvarného díla je zakončen jeho přepravou do Oblastního muzea v Mostě.

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!