Sledujeme ON-LINE zastupitelstvo Mostu: Lavice KSČM jsou prázdné

0
3114

Primátor Mostu zahájil několik minut po třetí hodině Zasedání mosteckého zastupitestva. V sále je přítomno jen 34 zastupitelů. Poslanecké lavice opoziční KSČM zejí prázdnotou. V sále se šušká, že bojkotují jednání záměrně.

15. 20 hodin – Za řečnický pultík přichází první diskutující z řad veřejnosti. Zastupuje skupinu lidí, která protestuje proti hlučnosti mosteckého autodromu. Příspěvek překračuje stanovený limit, zastupitelé musejí hlasovat o prodloužení. Odsouhlasili, že diskutující může pokračovat. Řečník vyžaduje nepřetržité měření hluku a sankcionování autodromu za překročení hladiny hluku. „Připravujeme iniciativu k zacedení vyhlášky k vyhlášení Dnů klidu“, řekl.

15.30 hodin – Za pultíkem střídá svého předsedkyně spolu „Zdraví pro Most. Rovněž si stěžuje na hlučnost Autodromu Most, požaduje vyhlášení dnů bez hluku a informuje o petici, kterou občané Souše sepsali.

15. 35 hodin – Za pultíkem na téma autodrom diskutuje ve stejném duchu další občan.

15. 45 hodin – Blok pro občany končí. Žádný jiný diskutující se nehlásí. Za pultík přichází náměstkyně Markéta Stará a předkládá ke schválení materiál komise sportu a tělovýchovy. Zastupitelé schvalují 20 tisíc korun mosteckému gymnáziu na úhradu nájemného ve sportovních a tělovýchovných zařízeních za první pololetí.

15.50 hodin . Zastupitelé schvalují dotaci na projekt Most for Music (20 000 Kč) a další příspěvek hudební agentuře MMMM Petra Macka na mostecké koncerty vážné hudby rovněž 20 000 Kč.

15.52 hodin – Zastupitelé řeší žádost mosteckého golfového klubu na poskytnutí dotace 150 000 Kč na zavlažování hřiště. Ten se totiž potýká s chybějící vodou stejně jako vedlejší hipodrom. „Vzhledem k tomu, že není šance, že si golfový klub nebude mít šanci sáhnout na státní dotace, poprosila bych město Most, zda by situaci zvážilo a golfistům dotaci poskytlo,“ vystoupila k problému Berenika Peštová za ANO. Zastupitelé žádost neschválili.

16.10 hodin – Na přetřes přichází bod věnovaný „Odechové pobřežní zóně kolem Jezera Most“. Zastupitelé mají schválit podání žádosti o úhradu nákladů spojených s realizací této akce. V diskusi se zajímají o kvalitu vody v jezeře a domáhají se širších informací. Primátor slibuje, že informace zajistí. Zastupitelka Hana Jeníčková (SMM) upozorňuje, že vodní plocha stále patří společnosti Palivový kombinát Ústí nad Labem. Schválení žádosti o úhradu nákladů zastupitelé schvalují.

16.15 hodin – Primátor Mostu předkládá zastupitelům k hlasování návrh na schválení žádosti o dotaci na vybudování retenční nádrže na hipodromu. Zastupitelka Berenika Peštová pochybuje, že šance na získání státní dotace je mizivá. Přesto zastupitelé žádost schvalují.

16.20 hodin – Oproti očekávání zatím běží zasedání „jako po másle“. Jednání probíhá bez šarvátek a půtek, které provázely předešlá zasedání. Zastupitelé schvalují jednomyslně účetní závěrku města k poslednímu prosinci 2015 a rovněž i závěrečný účet města za rok 2015.

16.25 hodin – Začíná se jednat o zrušení fondu rozvoje bydlení. Tento fond podle náměstka Marka Hrvola není dlouhodobě využíván a neplní svou funkci. Fond rada města navrhla k poslednímu červnu zrušit a finance převést do fondu rezerv. Berenika Peštová však namítá, že zrušení je škoda a navrhuje předělat pravidla. „Mohla by to být šance pro mladé lidi, kteří – jak čím dál častěji slýcháme – odsud odcházejí,“ míní Berenika Peštová. Zastupitelé rušení fondu schvalují. Primátor vyhlašuje vzhledem ke klimatickým šokujícím podmínkám patnáctiminutovou přestávku.

16.45 hodin – Přestávka končí.  Zastupitelům se do dusné místnosti nechce, primátor je popohání. Jednání pokračuje a opět ve smířlivém duchu.

16.52 hodin – Zastupitelé schválili prodej dalšího pozemku společnosti ALEVEN MOST a.s. v rozvojové zóně Joseph. Firma vyrábí komponenty do automobilů a chystá se zde rozšířit výrobní areál a zřídit výzkumné a vývojové středisko. Zde se chystá zaměstnat dalších sto lidí. Prodej pozemku zastupitelé schválili.

17.05 hodin – Zastupitelé nyní řeší poskytnutí účelové dotace na rok 2016 ve výši 4,8 milionu korun Mosteckému fotbalovému klubu a to na úhradu ceny za převod práv a povinností mezi FK Baník Most, Fotbalovou akademií Josefa Masopusta a Mosteckým fotbalovým klubem. Opozice namítá, že dotací by se zastupitelé vůbec neměli zabývat, protože materiál je nepřipravený. Podstatou je sloučení mosteckých fotbalových klubů.

17.15 hodin – V souvislosti s fotbalem se vede složitá debata. „Je potřeba pracovat na tom, abychom kluby sloučili,“ přesvědčuje  primátor. „Chceme aby byli sjednocené kluby, ale ne za těchto podmínek. Všechny jiné kluby také převedli své hráče, ale ne za peníze,“ reaguje zastupitel Schiller.

17.25 hodin – Zastupitel Luboš Pitín (SMM) navrhuje stáhnout  materiál z projednávání. „Je absolutně nepřipravený,“ zdůvodňuje.

17.37 hodin – Primátor vyhlašuje desetiminutovou přestávku.

17.50 hodin – Primátor opět svolává zastupitele do sálu. Zastupitelé berou do ruky hlasovací zařízení a hlasují o účelové dotaci pro fotbal. Dotace je schválena.

17.52 hodin – Softballový klub Most zatím nedostal od města požadovaný příspěvek 150 000 korun na uspořádání Evropského poháru žen v softbalu v Mostě na Ovčíně. Zastupitelé k tomuto bodu nepřijali žádné usnesení.

18.05 hodin – Jednání se blíží ke konci. Primátor otevírá prostor pro dotazy zastupitelů. Bereniku Peštovou (ANO) zajímá, jak je město Most připraveno na nový zákon o zveřejňování smluv. Primátor odpovídá, že na přípravě se intenzivně pracuje.

Hanu Jeníčkovou (SMM) zajímá, zda město příští rok finančně podpoří pětisetleté oslavy přesunutého chrámu Nanebevzetí Panny Marie. Náměstkyně primátora Markéta Stará odpovídá, že Město se organizační ani finanční pomoci nebrání. „Poprosila bych abychom se tomu nejenom nebránili, ale abychom tomu naopak vyšli vstříct a udělali z této akce vlajkovou loď pro příští rok,“ dodala Hana Jeníčková.

Zastupitele Jana Schillera zajímá petice, kterou primátor dostal od nespokojených obyvatelů nechvalně proslulé lokality „Stovka“. Primátor odpovídá, že problematika je zde vážná a že proběhla koordinační schůzka, kde se domluvilo zpracování určité metodiky jak v řešení situace kolem bloků 100 postupovat. „Jsou zde závadoví lidé, ta situace je vážná a musíme ji řešit,“ dodal primátor.

Zastupitel Miroslav Fencl se připojuje ke stížnostem soušských obyvatel na hluk z autodromu a apeluje na dodržování provozní doby.

Do diskuse už se nikdo z horkem zmožených zastupitelů nehlásí. Primátor provádí poslední nezbytné úkony a poté prohlašuje zasedání zastupitelstva za ukončené.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!