Ústecký kraj s ochranou lesů v okolí Horního Jiřetína počítá

0
968
Ilustrační foto

Součástí smlouvy podepsané mezi Krajským úřadem Ústeckého kraje a společností I. H. Farm s.r.o., je mimo jiné přesné vymezení bezzásahového území a způsobu hospodaření mimo něj, včetně stanovení minimálního objemu mrtvého dřeva, který bude nutno ponechávat v porostech, přípustného objemu a způsobu těžeb a dalších parametrů, stejně jako vymezení indikátorů stavu smluvně chráněného území a způsobu jejich hodnocení.

Území ponechaná od 1. 1. 2022 přírodnímu vývoji zcela bez zásahů člověka zaujímají plochu cca 200 ha, na ostatním území se bude hospodařit výhradně podrostním a výběrným způsobem se závazkem nesnižovat podíl nejstarších porostů a dodržovat přirozenou druhovou skladbu lesa.

Smlouva bude kompletně publikována ve věstníku právních předpisů Ústeckého kraje.

Smlouva o chráněném území krušnohorských bučin byla mezi mezi I.H.FARM s.r.o. a Krajským úřadem Ústeckého kraje podepsána po dlouhých a intenzivních jednání, která byla zahájena už v polovině loňského roku. Definuje podmínky ochrany území, které leží v Evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří. Podepsaná smlouva definuje cíle ochrany území, kterými jsou zejména:

– udržení a posílení populací druhů, které jsou předmětem ochrany,

– udržení a zlepšení stability a reprezentativnosti chráněných přírodních stanovišť a biotopů, které jsou předmětem ochrany,

– zvýšení podílu přírodních procesů na vývoji lesních ekosystémů.

„Odborníci na obou stranách odvedli obrovský kus práce. Jde o nejrozsáhlejší a nejkomplexnější dohodu o územní ochraně na soukromém majetku v celé České republice, která kdy byla dojednána,“ zdůrazňuje jednatelka společnosti I.H.FARM Olga Chabr Grillová. Z celkové rozlohy 833 hektarů lesa pokrývá nově smluvně vymezené chráněné území „Jezeří“ 643 hektarů, které je dále rozděleno na tři části: – plochy ponechané samovolnému vývoji (tzv. bezzásahové plochy) mají rozlohu 200 hektarů, – plochy obhospodařované výběrným způsobem o rozloze 231 hektarů (tzv. les výběrný), – 199 hektarů mají plochy obhospodařované podrostním způsobem s lanovkovou vyklizovací technologií (tzv. les podrostní). Na obhospodařovaných plochách je hospodaření výrazně omezeno. Ve výběrném lese nesmí těžba překročit 20 procent počáteční zásoby. Zároveň budou orgánem ochrany přírody vyznačeny doupné stromy ponechané na dožití (15 živých stromů na hektar) a ponechány budou všechny roztroušené samovolně odumřelé stromy a mrtvé dřevo do objemu 30m³ na hektar. V podrostním lese bude možné provádět úmyslné těžby mýtní pouze se souhlasem orgánu ochrany přírody a i zde musí být ponecháno 30m³ mrtvého dřeva na jeden hektar a před zahájením úmyslné těžby budou také na obnovním prvku vyznačeny doupné stromy ve stejném rozsahu. S ohledem na skutečnost, že dalších 142 hektarů z majetku společnosti je součástí bezzásahové zóny Národní přírodní rezervace Jezerka a jejího ochranného pásma, činí plocha bezzásahových území více než 342 hektarů, tedy přibližně 41 procent z celkové rozlohy. Např. jizerskohorské bučiny, nedávno zařazené na seznam UNESCO, mají z celkové rozlohy 950 hektarů v bezzásahovém režimu pouze 71 hektarů. Smlouva byla podepsána na dobu neurčitou s účinností od 1. ledna 2022, kdy začne zároveň platit i nový desetiletý lesní hospodářský plán, kam budou všechna ujednání ze smluvní ochrany zapracována. „Výjimečnost Evropsky významné lokality Východní Krušnohoří musí být dlouhodobě ochráněna. Jsem opravdu velmi ráda, že se nám podařilo najít s Krajským úřadem Ústeckého kraje společnou řeč“, dodává k uzavření smlouvy Olga Chabr Grillová.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!