Ostře sledovaná jezerní voda

0
1435

Pláže, plovoucí mola i přístaviště. To všechno chce mít město u Jezera Most. Tahle vodní „paráda“ ale vyjde na osmdesát miliónů korun. Město proto žádá o úhradu nákladů na oddechovou pobřežní zónu z patnácti ekomiliard. Podle ministerstva financí by se mělo s akcí začít ve druhé polovině příštího roku. Zastupitele zajímala zejména kvalita vody v jezeře.

Původní rozpočet na oddechovou zónu se navýšil ze třiceti na osmdesát miliónů korun. Proto museli zastupitelé znovu schvalovat podání žádosti o úhradu nákladů na akci z patnácti ekomiliard. Zastupitele při schvalování zajímalo, zda bude voda v jezeře vhodná ke koupání a zda má město informace o její kvalitě. O rozbory kvality vody požádala Lubomíra Mejstříková (ANO). Zastupitelé chtěli mít především jistotu, že pokud město jezero i jeho okolí od státu převezme, bude voda v jezeře kvalitní. Podle některých zastupitelů voda ještě před dvěma lety nesplňovala parametry pro koupání. Lubomíra Mejstříková požadovala rozbory nejen vody v jezeře, ale také zdrojové vody. Primátor Jan Paparega všechny ujistil, že toto otázkou se město intenzivně zabývá.

Jezero Most a jeho pobřeží

Do projektu Jezera Most už bylo nainvestováno 300 miliónů korun. Dalších osmdesát miliónů korun má stát oddechová zóna na jeho březích. Neměly by chybět písčité pláže v jižní části jezera. Tam také mají být dětská hřiště, hřiště na plážový volejbal, stolní tenis a převlékárny. Na vodní hladině budou plovoucí mola pro plavce i jako relaxační zóny. Plovoucí mola budou také sloužit jako přístaviště pro plavidla, poskytovat prostor pro půjčovnu lodí i zázemí pro správu přístaviště.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!