Kolem chemičky se v pondělí nakrátko zastaví provoz, UNIPETROL pořádá havarijní cvičení

0
371

V pondělí 6. září se uskuteční od 9 do 11 hodin ve výrobním areálu skupiny ORLEN Unipetrol v Záluží u Litvínova plánované havarijní cvičení, během něhož dojde ke krátkodobému zastavení provozu na přilehlých pozemních komunikacích. Z výrobního areálu se budou ozývat výstražné signály a uskuteční se částečná evakuace osob. Cílem cvičení je prověřit vnitřní havarijní plán skupiny ORLEN Unipetrol.

„Bezpečnost je pro nás stěžejním tématem, proto také havarijní cvičení realizujeme každý rok, i když nám zákon ukládá prověření havarijního plánu jednou za tři roky. Během cvičení tedy prověřujeme účinnost havarijního plánu, aktuálnost provozní a bezpečnostní dokumentace a součinnost všech složek při řešení mimořádné události. Námětem letošního cvičení bude simulace úniku směsi uhlovodíků, vodíku a sulfanu z technologického zařízení a následného požáru ve výrobní části rafinérie,“ upřesňuje Adam Jarosz, člen představenstva skupiny ORLEN Unipetrol zodpovědný za řízení ochrany zdraví a procesní bezpečnosti, životní prostředí a investiční projekty.

V rámci cvičení bude provedena také záchrana zraněného provozního zaměstnance pohybujícího se v blízkosti reaktoru, který byl zasažen účinky požáru. Pro účely cvičení bude také provedena evakuace osob z daného výrobního úseku.

S nácvikem likvidace mimořádné události bude ve spolupráci s Policií ČR provedena zkouška systému varování a vyrozumění, kdy se na krátký čas zastaví provoz na pozemní komunikaci I/27 (silnice mezi Mostem a Litvínovem), na pozemních komunikacích III/0272 směr Komořany a III/2541 směr Horní Jiřetín.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!