Politické zemětřesení v Lužicích! Obyvatele čekají nové volby

0
693

Politické zemětřesení prožívá nyní obec Lužice. Po rezignaci tří členů opozičního hnutí OMMO zůstalo vedení obce nefunkční.

Luz1 001

Luz 2 001Na uvolněná místa měli nastoupit náhradníci z kandidátní listiny OMMO, kteří však rovněž rezignovali. Z původních sedmi, má nyní zastupitelstvo pouze čtyři členy, což je pod hranicí povoleného minima, které je v případě obce Lužice pět. Místní obyvatele tak čekají v nejbližších měsících předčasné volby. „Na základě této situace jsem požádal Krajský úřad Ústeckého kraje o mimořádné volby, které budou pravděpodobně vypsány v prosinci. Do okamžiku nových voleb jsou nejvyšším orgánem obce pro úřední záležitosti zbývající členové zastupitelstva,“ uvedl starosta obce Jindřich John. Podle jeho slov současná patová situace zastavuje všechny akce a nese sebou další nepříjemné důsledky. „Za současné situace nemůže zastupitelstvo například schvalovat záměry prodeje a koupí pozemků ani vítěze výběrových řízení na důležité zakázky. V případě Lužic se jedná konkrétně o stavbu chodníku, opravu komunikace v okálech u rybníka a opravu hlavní komunikace ve Svinčicích. Nemá kdo schválit územní plán, odpuštění poplatku za svoz komunálního odpadu na rok 2022, firmu na opravu kostela a koupi objektu bývalé hospody na návsi,“ dodal starosta. V případě mimořádných opatření nebo živelné katastrofy není obec dokonce schopna rozhodnout ani mimořádná opatření, zejména finanční pomoc postiženým. Do konce roku se obci nepodaří schválit ani rozpočet.

Luz3 001Luz4 001

Jako důvod abdikace uvedli zastupitelé za OMMO podle slov starosty nesouhlas s územním plánem. To je ale údajně jen zástupný problém, neboť s jeho podobou nikdo neměl problém. Dokument prošel bez námitek i na veřejném projednání. Podle většiny místních obyvatel je prý pravděpodobnější snaha vyvolat nové volby ze strany opozice.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!