U kotlíkových půjček i dotací je ukončený příjem žádostí

0
407

Poslední zájemce o výměnu starého kotle za nový ekologičtější zdroj vytápění se v Litvínově přihlásil o tzv. kotlíkovou půjčku. Konečným krokem k úspěšnému dokončení celého procesu zbývá schválení žádosti zastupitelstvem města Litvínova, které se bude konat 30. září 2021.

Do programu poskytování kotlíkových půjček se mohli zájemci hlásit od 30. dubna 2020 do 31. července 2021. Město Litvínov v tomto období poskytlo 4 půjčky na pořízení tepelného čerpadla nebo plynového kotle v celkovém objemu 650 tisíc Kč. Jednou z podmínek získání kotlíkové půjčky bylo uzavření smlouvy o poskytnutí dotace s Ústeckým krajem.

Žadatel z Litvínova-Hamru chce starý kotel vyměnit za tepelné čerpadlo za cca 300 tis. Kč. Dle projektu může požádat město o půjčku ve výši 170 tisíc Kč. „Od kraje získá dotaci zhruba 120 tisíc Kč, což bude první splátka městu. Následně bude každý měsíc posílat 2 tisíce Kč a poskytnutou půjčku tak městu splatí do dvou let. Díky dotaci nové čerpadlo tohoto žadatele vyjde na necelých 180 tisíc Kč,“ vysvětlila vedoucí finančního odboru Jana Lanková.

O kotlíkovou dotaci je na severu Čech obrovský zájem. Ústecký kraj na začátku září vyhlásil již 4. kolo příjmu žádostí. Vyhrazeno bylo na tuto akci 16 milionů Kč. Po několika vteřinách byla celá částka vyčerpána, a příjem žádostí byl tak uzavřen.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!