Svatá Barbora předá primátorovi města Mostu světlo s kouzelnou mocí

0
445

Svatá Barbora už se chystá na tradiční průvod. Tento pátek 3. prosince ji čeká každoroční ceremoniál předávání světla primátorovi města Mostu. Barborčino světlo má kouzelnou moc a dovede po celý rok ochránit město, proto s ním patronka nakládá s náležitou péčí.

Průvod uniformovaných havířů za svitu loučí a v doprovodu řízné dechovky vyrazí úderem 17. hodiny od nákupního střediska Rozkvět směrem k Centralu, kde jsou naplánována dvě zastavení za zpěvu hornických karmín.
Průvod poté vyjde ven směrem k mosteckému magistrátu až k památníku hornictví, kde dojde k samotnému předání a převzetí kouzelného Barborčina světla.

Tradici předávání světla svaté Barbory založil Spolek severočeských havířů asi před patnácti lety. Od té doby nebylo roku, kdy by patronka havířů se svým světlem nepředstoupila před představitele města Mostu. Stalo se tak dokonce i vloni, v době vrcholící epidemie. V Barborčině rouchu se za tu dobu vystřídalo několik žen. Svatá Barbora je uctívána jako ochránkyně proti smrti bleskem, požáry a vůbec před rizikem náhlé či násilné smrti, je proto patronka havířů, dělostřelců, pyrotechniků, architektů, matematiků a dalších rizikových povolání, a rovněž dětí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!