Kampaň Dycky Most Dycky třídí slaví první úspěchy

0
667

Kampaň, zaměřená na lepší třídění odpadů, která má podtitul „DYCKY MOST DYCKY TŘÍDÍ“, byla odstartována v únoru roku 2021. “ Pokud porovnáme data od obalové společnosti EKO-KOM (která městům vyplácí odměny za třídění odpadů) za loňský rok a rok 2021, můžeme být spokojeni, jelikož u většiny druhů odpadů se nám podařilo třídění meziročně zvýšit,“ uvedl primátor Mostu Jan Paparega.

Letos se vytřídilo o cca 180 tun papíru více, než v loňském roce.  U plastů se sice povedlo vytřídit „jen“ o 10 tun více, ale vzhledem k tomu, že jsou plasty lehké, jedná se o velké množství odpadu. U kovů se nám podařilo navýšit oproti loňsku třídění dokonce o cca 400 tun. Jedině u skla jsme nepřekonali množství za loňský rok – vytříděno bylo o 27 tun skla méně.

Pokud budeme ve výčtu pokračovat, dalšími druhy odpadů, jako jsou upotřebené oleje, tuky a baterie, tak i u těchto druhů odpadů se nám povedlo oproti roku 2020 třídění navýšit.

U použitých baterií jsme se zlepšili o cca 80 kg, a to z loňských 95 kg na letošních 176 kg.

U upotřebených olejů a tuků se nám třídění zdařilo navýšit dokonce o 1 164 litrů, kdy v loňském roce bylo svezeno 1 186 litrů a v roce letošním úctyhodných 3 050 litrů.

„Kampaň „DYCKY MOST DYCKY TŘÍDÍ“ byla úspěšná, jelikož jsme docílili letošního zlepšení ve třídění v podstatě ve všech samostatně separovaných druzích odpadů, kromě skla.  Celkem tedy skončilo na skládce o cca 600 tun méně odpadu, než v roce 2020. Díky tomu se u všech takto vytříděných komodit „prodlouží“ jejich životní cyklus, jelikož budou zrecyklovány a dále tak upotřebeny. Počínaje papírem a konče sebranými použitými bateriemi,“ zhodnotili primátor Paparega.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!