Město podpořilo péči o novorozence

0
1568

Příjmy Litvínova v loňském roce byly nižší než výdaje, a to o více než 41 miliónů korun. Na vědomí to vzali na posledním předprázdninovém jednání litvínovští zastupitelé. Horlivě ale diskutovali o technických službách.

Zastupitelé vzali na vědomí závěrečný účet města za loňský rok. Plnění příjmů za rok 2015 činí 471 131 890 Kč a čerpání výdajů 512 579 140 Kč. „Hospodaření hodnotím pozitivně. Proběhlo velké množství investičních akcí. Část dotací byla připsána na účet města až v roce 2016, což ovlivnilo závěrečný účet,“ uvedla vedoucí finančního odboru Jana Lanková. Zastupitelé dlouze diskutovali o plánovaném přemístění Technických služeb Litvínov do areálu v Žižkově ulici. „Tato problematika se řeší už od roku 2000. V roce 2013 zastupitelstvo došlo k závěru, že vhodným místem je areál v Žižkově ulici. Nově se ale ukázalo, že stěhování do tohoto areálu by vyšlo na čtyřicet miliónů korun,“ upozornila zastupitele vedoucí finančního odboru Jana Lanková. Vedení města proto hledá jinou, lacinější variantu. „Konečně jste dostali rozum. Už při rozhodování v roce 2013 jsem namítal, že to bude příliš drahé. Technické služby Litvínov mohly mít už před třemi lety jasno, kde vlastně budou. Takové změny rozhodnutí jsou jen známkou chaosu ve vedení města,“ zaútočil na koalici zastupitel Daniel Volák (Otevřená radnice). „Stěhování technických služeb jsme přehodnotili, protože město čekají značné náklady na významné investice. Také se změnila situace ve městě. Uvolnila se řada míst, kde by mohly technické služby fungovat. Jsou tu prázdné areály, které můžeme využít,“ vysvětlil místostarosta města Milan Šťovíček.

Až po delší diskusi schválili zastupitelé prodej pozemků ve Fajli majiteli nemovitostí na náměstí Míru. Kupující hodlá pozemky přičlenit ke svým nemovitostem a zřídit na nich parkovací místa. V minulosti už město pro stejné účely pozemky ve Fajli prodalo jiným zájemcům.

Bez výhrad se chválila dotace jeden milión korun pro Krajskou zdravotní na dovybavení oddělení šestinedělí a novorozenců v mostecké nemocnici. „Jsem velmi rád, že se podařilo oddělení rekonstruovat a děkuji městu za to, že se připojilo. Na šestinedělí je vybavení z roku 1973, morálně i technicky zastaralé,“ poděkoval zastupitelům kolega zastupitel a primář oddělení Jiří Biolek. Na oddělení šestinedělí bude Krajská zdravotní pořizovat například přístroj na ventilaci novorozenců nebo postýlky pro novorozence.

V závěrečné diskuzi starostka Kamila Bláhová informovala, že město nedostane dotaci na rolbu pro zimní stadión. „Dotace schválena nebyla, budeme o ni ale znovu žádat příští rok,“ uvedla Kamila Bláhová. V diskuzi vystoupil také zastupitel Jan Jelínek (KSČM), který upozornil na přemnožení holubů. Jeho další dotaz směřoval na velitele Městské policie Litvínov Zdeňka Urbana. Zajímal se, zda platí plošný zákaz hazardu v Litvínově. „Protože pokud ano, chtěl bych upozornit na některé herny, které stále fungují,“ uvedl zastupitel. „Platí plošný zákaz heren v celém městě. Existují tady ale on-line herny, kde automaty zatím mohou fungovat, protože se na ně vyhláška města nevztahuje,“ vysvětlil velitel.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!