Sokoli z litvínovské chemičky uspěli v  Czech Press Photo

0
648
17.5.2021, CHEMPARK LITVÍNOV-ZÁLUŽÍ. Na 150 metrů vysokém komíně teplárny v chemickém areálu ORLEN Unipetrol v Litvínově-Záluží se ve druhém podlaží v 98 metrech uhnízdil během února sokolí pár. Na konci března samička snesla vajíčka, ze kterých se na počátku května vylíhla tři sokolí mláďata, která se ve druhé polovině května vydal Václav Beran, zoolog z Alka Wildlife, okroužkovat. Kroužkování sokolů je důležité pro pozdější identifikaci. “Pokud sokola neokroužkujeme, nejsme schopni ho později rozpoznat, pro člověka jsou totiž všichni naprosto identičtí,” vysvětluje ornitolog Beran. “Díky kroužku ho poznáme po celý život, je to něco jako číslo občanského průkazu. Zkrátka jednozačné označení." FOTO MAFRA Michal Turek

Třetí místo v kategorii Člověk a životní prostředí na Czech Press Photo získala novinářská fotografie Michala Turka která zachycuje mláďata sokola stěhovavého na jednom z komínů chemického závodu ORLEN Unipetrol v Litvínově.

Výsledky 27. ročníku Czech Press Photo byly vyhlášeny online na sociálních sítích Czech Photo a Národního muzea. V letošním ročníku soutěže bylo vypsáno osm kategorií, kam se přihlásilo 250 fotografů s více než čtyřmi tisíci fotografií. Třetí místo v kategorii Člověk a životní prostředí udělila porota snímku mláďat sokola stěhovavého. „Výherní fotografie je ze série o kroužkování sokola stěhovavého a pořídil jsem ji v květnu 2021. Cílem bylo vytvořit reportáž z kroužkování, která poukáže na záslužnou práci lidí z ALKA Wildlife. Díky za spolupráci patří ORLEN Unipetrolu, bez kterého by vítězný snímek nevznikl,“ uvedl autor.

Už dvanáct let spolupracuje ORLEN Unipetrol se sdružením ALKA Wildlife a společně monitorují sokoly stěhovavé ve výrobních areálech skupiny, kde mají ideální podmínky pro život: klid a dostatek potravy. V současné době jsou dvě hnízdní budky umístěny na komínech teplárny a etylenové jednotky v Chemparku v Litvínově, další dvě se nachází na komínech v neratovické Spolaně a poslední v rafinérii v Kralupech nad Vltavou. Doposud se tu vylíhlo již 40 mláďat.

Sokol stěhovavý se dožívá až 20 let a na svá oblíbená hnízdiště se vrací celý život. S maximální rychlostí při střemhlavém letu přes 350 km/h je pravděpodobně nejrychlejším živočichem na Zemi. Sokol je na českém území tradičním ptačím druhem. Z české krajiny sokoli vymizeli v 70. letech kvůli nadměrnému používání pesticidů v zemědělství. Opětovně se začali objevovat na konci 80. let. Na přelomu tisíciletí v Česku hnízdilo již zhruba 20 párů. Dnes díky přísné ochraně žije na našem území zhruba 120 párů sokolů stěhovavých.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!