Nový depozitář knihovny nabízí úložné prostory i lepší servis pro čtenáře

0
532

Severočeská vědecká knihovna v Ústí nad Labem získala díky výstavbě nového depozitáře moderní, plně vybavené a funkční prostory pro ochranu a správu knihovního fondu, a zejména čtenáři a návštěvníci knihovny komfortní přístup k celému knižnímu fondu. Investiční akci v celkové hodnotě 154,48 milionu korun realizoval ve své příspěvkové organizaci Ústecký kraj za pomoci z Integrovaného regionálního operačního programu. Výše předpokládané dotace může dosáhnout až 123, 2 milionu korun. Slavnostní otevření za účasti zástupců Ústeckého kraje proběhlo 1. března 2022.

Nový depozitář SVK je umístěný v centru města, přitom v klidném prostředí mimo hlavní městské komunikace, s krásným výhledem na dominanty Ústí nad Labem. Je přístupný z cesty propojující ulici Na Schodech a ulici Velkou Hradební s vjezdem u stávajících objektů SVK UL.
„Knihovní fond byl doposud uložený v několika různých skladech v Ústí nad Labem a okolí. Knihovna tak využívala objekty, z nichž některé jsou ve vlastnictví kraje a některé byly pronajaté. Navíc kapacita těchto depozitářů už byla naplněná. Největším přínosem pro knihovnu tedy je získání nových velkokapacitních skladových prostor, které mají optimální podmínky pro dlouhodobé uchovávání a ochranu knihovního fondu,“ vysvětlil důvod realizace náměstek pro kulturu Jiří Řehák.
V rámci investice byly provedeny stavební práce, nákup nábytku, vnitřního vybavení, informační techniky a z dotace se také spolufinancovala přeprava knihovního fondu z externích skladů do novostavby depozitáře. „Díky instalaci potřebných technologií splňuje knihovna podmínky pro uchování knihovního fondu podle všech platných norem, speciální technologie zajišťují ochranu depozitáře. V průběhu stavby bylo nutné zabezpečit obnaženou opěrnou stěnu sousedícího objektu nebo provést novou elektro přípojku,“ popsal specifika stavby Tomáš Rieger, radní pro investice a majetek.
Do nového depozitáře se přestěhováním knihovního fondu z externích skladů v Chabařovicích, Všebořicích a Vaňova zkrátila doba od rezervace k výpůjčce, snížil se počet převozů a stěhování knih. Depozitář je otevřený návštěvníkům, zahrnuje výdejnu knih a čítárnu a umožňuje výdej knih přímo z depozitáře bez jakékoliv časové prodlevy. Depozitář splňuje v náležité kvalitě všechny požadované funkce knihovny, tj. ochranu, správu a zpřístupnění knihovního fondu. Nový depozitář má rovněž dostatečnou plochu pro dlouhodobé ukládání knih včetně plánovaných budoucích povinných výtisků.
V lokalitě nového depozitáře se nachází historická vila a výstavba depozitáře se dělala jako přístavba této vily v rámci prostoru zahrady. Projekt původně počítal s výstavbou depozitáře a rekonstrukcí historické vily. Podmínky 25. výzvy IROP však neumožňovaly podat celý projekt najednou z důvodu, že byly Evropskou komisí stanoveny maximální celkové výdaje na projekt v částce 123 mil. Kč. Proto se projekt rozdělil na dvě části. „V současné době se aktualizuje projektová dokumentace na 2. etapu, tj. na rekonstrukci historické vily. Stavební povolení je platné a Ústecký kraj hledá vhodný finanční zdroj k dokončení projektu,“ doplnil hejtman Jan Schiller.
Ústecký kraj již dostal proplaceno ve dvou platbách přes 64 milionů korun z přislíbené dotace. V současné době probíhá kontrola žádosti o platbu č. 3. Pokud budou uznány všechny způsobilé výdaje, získá Ústecký kraj v programovém období 2014+ dotace na knihovny v celkové výši 163 mil Kč (123 242 463 depozitář + 40 092 046 vila Hradební).

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!