Krajské centrum na pomoc Ukrajině už zaregistrovalo přes 5000 lidí

0
468

Krizový štáb Ústeckého kraje se během svého posledního jednání zaměřil na činnost Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině, které v Ústeckém kraji začalo fungovat v budově bývalého rektorátu ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně od 3. března 2022. Centrum zaregistrovalo již přes 5 000 lidí, kteří přišli na území regionu z Ukrajiny. Pro více než 1 500 z nich zajišťuje i ubytování.

Všechny složky a instituce, které zde poskytují své služby, fungují bezproblémově. Volná ubytovací kapacita se blíží k naplnění, proto se netrpělivě očekává rozhodnutí vlády České republiky o příspěvku na ubytování a stravu. Kraje a obce se na něm budou částečně podílet. Monitoruje se možnost dočasného nouzového přístřeší a nouzového ubytování v rámci kapacit měst a obcí a řeší se integrace ukrajinských dětí do škol a předškolních zařízení. Posun by v tomto ohledu mělo přinést středeční jednání vlády České republiky a přijetí tzv. Lex Ukrajina.

Potíže působí nedostatek tlumočníků do ukrajinštiny, kteří jsou nejpotřebnější u administrace. KŠÚK by proto velmi uvítal pomoc s překládáním.  Všichni, kteří chtějí lidem z Ukrajiny pomoci s orientací ve zdejším prostředí a s tlumočením, se mohou hlásit na e-mailu nno@ulk.izscr.cz.

KACPU funguje nepřetržitě 24 hodin 7 dní v týdnu. Obrátit se na něj lze prostřednictvím e-mailové adresy kacpu@ulk.izscr.cz nebo telefonicky na nonstop linku 974 444 444.

Nejaktuálnější informace nejen pro občany Ukrajiny najdete na platformě www.nasiukrajinci.cz.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!