Delegace HSR-ÚK bude v pondělí jednat s RHSD ČR o sociálním programu na řešení důsledků útlumu těžby v ÚK

0
1783

Delegace krajské tripartity (HSR-ÚK) vedená její předsedkyní Gabrielou Nekolovou bude v pondělí 25.07.2016 jednat s Radou hospodářské a sociální dohody ČR o situaci v Ústeckém kraji, sociálním programu, který má řešit ztrátu pracovních míst v důsledku útlumu těžby a kompenzacích pro propouštěné horníky i dalších tématech. Ve středu pak o opatřeních pro Ústecký kraj rozhodne vláda.

HSR-ÚK trvá na tom, aby vláda dodržela svůj závazek daný usnesením vlády a účinně řešila dopady dalšího propouštění v Ústeckém kraji. Finanční příspěvek, který před časem vláda schválila pro zaměstnance OKD, chce krajská tripartita i pro mostecké horníky.

„Naprosto odmítáme argumenty pana ministra financí Andreje Babiše, že se jedná o dotace pro uhlobarony. Těžební společnosti při propouštění, k němuž dojde v důsledku rozhodnutí státu o útlumu těžby, vyplatí odstupné propouštěným zaměstnancům dle zákona, požadovaný příspěvek by pak lidé měli dostat od státu na překlenutí období, v němž si budou hledat nové zaměstnaní a získávat praxi v nových oborech, což je  v kraji s nejvyšší nezaměstnaností obtížené,“ prezentuje stanovisko HSR-ÚK Nekolová Gabriela.

Delegaci HSR-ÚK kromě Gabriely Nekolové tvoří zástupce Ústeckého kraje, zástupce odborů a zástupce zaměstnavatelů.

„Na rozdíl od OKD se pracovní místa v našem kraji budou rušit z rozhodnutí státu a stát musí nést spoluodpovědnost za vzniklou situaci na Mostecku. Usnesení vybízející vládu ke schválení kompenzací pro horníky z Mostecka přijalo také Zastupitelstvo Ústeckého kraje, to budu tripartitě prezentovat,“ doplnil Martin Klika, radní Ústeckého kraje pro oblast bezpečnosti a sociálních věcí, který v HSR-ÚK zastupuje krajskou samosprávu.

Celkový objem kompenzací pro propuštěné horníky z Mostecka je vyčíslen přibližně na 200 milionů korun a je ve srovnání s tím, co vláda schválila pro OKD jen zlomkem. Přitom odvody těžební společnosti do státního rozpočtu jsou mnohonásobně vyšší.

Podporu regionu slíbil při nedávné návštěvě v kraji i předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, která na jednání RHSD ČR a následně vlády bude soubor opatření pro Ústecký kraj předkládat společně s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem.

„Vláda se zavázala řešit problémy Ústeckého kraje, trváme na tom, aby své závazky dodržela, tento princip hájíme i v jiných případech než je útlum těžby a neustoupíme z něj. S Radou hospodářské a sociální dohody ČR budeme v pondělí řešit i další témata, jako například regionální školství, dopravní obslužnost a mzdy řidičů autobusové dopravy,“ doplnila Gabriela Nekolová, předsedkyně HSR-ÚK.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!