Krajská zdravotní uspořádala pátý ročník Konference centrálních operačních sálů a sterilizace

0
463
ilustrační foto

Oddělení centrálních operačních sálů a sterilizace Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem pořádalo pátý ročník odborné Konference centrálních operačních sálů a sterilizace. Dvoudenní akce se dvěma stovkami účastníků se konala v prostorách Kampusu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Záštitu nad konferencí převzal Jan Schiller, hejtman Ústeckého kraje. 

 Netradiční součástí prvního dne setkání byl – vzhledem k probíhající výstavbě nového pavilonu pro operační sály, oddělení jednotek intenzivní péče a standardní lůžková oddělení včetně umístění kardiochirurgie v areálu ústecké nemocnice na Severní Terase, a dostavbám nemocnic v Děčíně a Chomutově – blok „Nemocnice – Občanská stavba ve veřejném prostoru“. V něm vystoupili přední odborníci z Ústavu nauky o budovách Fakulty architektury Českého vysokého učení technického. Předsedajícími této části konference byli i generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý a Jiří Laštůvka, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní.

 „Z pohledu Krajské zdravotní i jakéhokoliv poskytovatele zdravotní péče je potřeba si uvědomit, že systém úhrad zdravotních pojišťoven, které nám poskytují platbu za výkony, nepočítá s tím, že bychom stavěli mohutné zdravotnické stavby. Z toho, co vyděláme za poskytování zdravotní péče, často nejsme schopni do nich zainvestovat a jsme odkázáni na dotační tituly z Evropské unie, státu či Ústeckého kraje. Nám se je podařilo skloubit tak, že jsme mohli zahájit vedle ústeckého pavilonu i dostavby dalších dvou nemocnic. Je těžké takovou investiční akci realizovat. Mít včas připravenou projektovou dokumentaci, plánovat dlouhodobě, abychom ve správnou chvíli požádali o vypsaný dotační titul. Současná situace nám projekty významně zdražuje. Uděláme všechno pro to, abychom jejich realizaci do konce příštího roku, jak je plánováno, dokončili,“ řekl Petr Malý.

Pro účastníky konference byly připraveny v pěti blocích mimo jiné přednášky specialistů řady oborů největší nemocnice KZ, například neurochirurgie, kardiochirurgie, sportovní medicíny, anesteziologie, urologie a sexuologie nebo epidemiologie. Mezi přednášejícími byli i odborníci ze Sexuologického ústavu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Protiepidemického oddělení Státního zdravotního ústavu v Praze, Krajské hygienické stanice hlavního města Prahy či Oddělení ústavní epidemiologie Nemocnice Jihlava.

Odborným garantem akce byl Ivan Humhej, primář Oddělení centrálních operačních sálů a sterilizace ústecké Masarykovy nemocnice. „Letošní pátý ročník naší konference se konal po tříleté pauze způsobené covidovou pandemií. O to víc mě potěšilo, že si naše akce zachovala stabilní počet příznivců, což se projevilo v bohaté účasti posluchačů po oba dva dny konání konference. Zaznělo 28 odborných sdělení z nejrůznějších oblastí medicíny, které souvisí s provozem operačních sálů a sterilizace. Letošní odborný program jsme oživili pozváním dvou speciálních hostů. Jmenovitě Lenky Berrouche, špičkové ultramaratonkyně, která se v posledních letech umisťuje na nejvyšších příčkách i nejtěžších světových ultramaratonů. Je mistryní České republiky v běhu na 24 hodin v roce 2020, kdy zvládla zdolat těžko uvěřitelných 217 km. Zároveň je zaměstnankyní Krajské zdravotní v Masarykově nemocnici. Druhým speciálním hostem byl Jan Venca Francke, dobrodruh, triatlonista a specialista na extrémně těžké zimní ultramaratony. Letos se účastnil na běžkách jednoho z nejtěžších závodů na světě Iditarod Trail Invitational. Ten se odehrává v pusté a drsné přírodě zimní Aljašky za extrémních mrazů a měří neuvěřitelných 1000 mil – 1600 km. Pozváním speciálních hostů jsme chtěli odborný program jednak odlehčit a jednak zprostředkovat účastníkům konference možnost nahlédnout do života a životní filozofie špičkovým vytrvalostním sportovcům,“ uvedl v rámci hodnocení pátého ročníku konference primář Humhej.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!