Mostecké ploutvové plavkyně úspěšně reprezentovaly ČR na MS juniorů

0
1201

Začátek prázdnin se pro úspěšné mostecké plavkyně z oddílu Uhlomost – sport nesl ve znamení bojů na juniorském Mistrovství světa v ploutvovém plavání a rychlostním potápění. Malé francouzské městečko Annemasse v sousedství švýcarské Ženevy od 4. do 10. 7. přivítalo téměř 300 plavců z 28 zemí všech kontinentů.

Reprezentační tým České republiky tvořilo 10 závodníků, kteří splnili nominační limity vypsané státním trenérem. Čtyři z Mostu, tři z Nového Jičína a po jednom z Liberce, Zlína a Olomouce.

Z mosteckého oddílu se v závodě představilo kvarteto dívek Karolína Dérerová, Karolína Žižková, Lucie Kolaříková a Eliška Trollerová. Výborně seskládaná čtveřice z domácího mistrovství a ze Světových pohárů v obou štafetových závodech na 4 x 100 m a 4 x 200 PP vylepšila nejen svůj vlastní juniorský rekord České republiky, ale překonala i národní seniorský rekord, což v silné konkurenci stačilo na shodně pátou příčku, když v obou štafetových závodech padly i juniorské rekordy planety. Hodnotu nového českého rekordu na 4 x 200 m PP posunuly mostecké dívky na 6:29,76 a na poloviční trati na 2:50,12. Ve štafetě 4 x 200 m PP překonala na prvním úseku Karolína Dérerová ještě český juniorský rekord na 200 m PP časem 1:34,22, což by ji ve finálovém individuálním závodě vyneslo těsně za medailové pozice.

Ze středečních dopoledních rozplaveb se v disciplíně 200 m PP probojovala Karolína Dérerová, do večerního finále, ve kterém obsadila konečnou šestou příčku. Na poloviční trati na 100 m PP zůstala Karolína za branami finálové rozplavby o pouhých 5 setin a v konečném pořadí obsadila výbornou devátou příčku.

Shodně na deváté příčce doplavala na trati 100 m RP i Karolína Žižková, které ve vyrovnané konkurenci uteklo finále o 23 setin sekundy. Na desátém místě v závodu na 400 m PP doplavala Lucie Kolaříková časem 3:30,35.

Bez medailí se česká výprava nevracela zásluhou vynikajícího Jakuba Kovaříka z Nového Jičína, který vyplaval stříbrnou medaili na trati 100 m RP a bronz na stejné vzdálenosti na hladině. V obou závodech Jakub zaplaval nové juniorské rekordy ČR 0:34.96 na trati 100m RP a 0:37,16 v závodě na 100 m PP.

Finálové umístění a celkovou osmou pozici vyplaval mladý talentovaný novojičínský Jakub Klimpar v disciplíně 100m BF.

Úspěšní ploutvaři tak zakončili první polovinu sezóny. Nyní je čeká zasloužený odpočinek. Mostečtí závodníci se sejdou opět 20. srpna, kdy na letním soustředění v Rakovníku zahájí přípravu na podzimní část sezóny, jejímž vrcholem bude už od 9. září finálový závod Světového poháru 2016 v ruském Tomsku, kam by mělo odcestovat družstvo juniorek Uhlomostu, které se v celkovém hodnocení seriálu drží na medailových pozicích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!