Na školách startují opravy a investiční akce

0
601
Předškoláky v mateřinkách a žáky v základních školách během léta vystřídají stavební dělníci a řemeslníci. Město má na opravy, údržbu i investiční akce vyčleněné desítky milionů korun. Na téměř 14 milionů korun vyjdou opravy a údržba základních škol, dalších zhruba 3,5 milionu korun je určeno pro základní umělecké školy a zhruba 7 milionů korun pro mateřinky. Dalších přibližně 47 milionu korun je v letošním rozpočtu vyčleněno na kapitálové výdaje pro školní a mimoškolní zařízení. Většina z těchto akcí je naplánována k realizaci v době letních prázdnin, aby neomezovala chod škol.
Mezi největší co do finančního objemu oprav v mateřinkách patří například oprava oplocení školky v ulicích Lidické, K. J. Erbena, Růžové a Hutnické nebo výměna elektrických rozvodů v Komořanské. Vedle toho proběhne během léta výměna osvětlení ve čtyřech třídách v mateřince v Albrechtické ulici, výměna podlahové krytiny, oprava zdi a výmalba školky v ulici V. Nezvala. V základních školách patří mezi největší akce oprav a údržby výměna starých dřevěných oken za plastová, výměna spodních rozvodů studené a teplé užitkové vody a oprava oplocení v základní škole v Okružní ulici. V základní škole v Rozmarýnové ulici bude opraveno sociální zařízení tělocvičny, nové schodiště před budovou dostane škola v ulici V. Nezvala a probíhat budou i další opravy a údržba v dalších školách. A ve Středisku volného času proběhne čtvrtá etapa výměny oken a vnitřních dveří.
Největší letošní kapitálovou investicí do školství je vybudování odborných učeben základní školy v ulici J. A. Komenského, na které je v rozpočtu vyčleněno téměř 28 milionů korun. K předání staveniště došlo již v červnu a hotovo by mělo být ve druhé polovině září. Ve škole budou vybudovány čtyři nové učebny – pro výuku fyziky, chemie, přírodovědy a jazyků. Vznikne navíc bezbariérový přístup do školy, kdy budou vybudovány nájezdové rampy a nový výtah. Stavební část zakázky provádí firma IPSEN, vybavení  – nábytek, didaktické pomůcky, hardware a software zajistí AV Media systems.
Mezi větší investiční akce patří také výstavba odborných učeben ve Středisku volného času, kde vznikne učebna pro výuku cizích jazyků, informačních technologií a učebna s cvičnou kuchyňkou. Tyto místnosti budou vybavené nábytkem, stínící technikou, spotřebiči, přístrojovým vybavením a didaktickými pomůckami. Realizace si vyžádá náklady ve výši 8 milionů korun a ukončena bude již v červnu, kolaudace se předpokládá v průběhu prázdnin.
Na základní škole v Okružní se bude rekonstruovat a zateplovat střecha jídelny. Letošní novinkou jsou nebo ještě budou nové herní sestavy pro mateřinky v ulicích V. Nezvala (již bylo realizováno), Bělehradská (již bylo realizováno) a Růžová a také například multifunkční dětské hřiště, které vyroste ve školce v ulici A. Dvořáka.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!