Stromy i skrápěcí rampa chrání obce kolem železniční vlečky

0
425

Společnosti Sev.en Energy připravily řadu opatření, kterými se snaží zpříjemnit život lidem v obcích  v okolí železniční vlečky spojující Vršanskou uhelnou s Elektrárnou Počerady. Už v loňském roce vysadily podél vlečky stromy a keře. Nyní zprovoznily speciální skrápěcí rampu na nakládacím místě vedlejších energetických produktů počeradské elektrárny.

Železniční souprava naložená stabilizátem, který se odtud vozí k zakládání do výsypek v lokalitách Vršany a Jan Šverma, projede pomalou rychlostí pod rampou. Pokropením se na povrchu nákladu vytvoří  pružná vrstva, která při jízdě vlakové soupravy udrží přepravovaný materiál na místě..

„Jedná se o další z výstupů projektu na snižování prašnosti v provozech společností skupiny Sev.en Energy, na němž spolupracujeme mimo jiné s Výzkumným ústavem pro hnědé uhlí v Mostě,“ vysvětlil Michal Janata, specialista pro environmentální oblast Sev.en Inntech.

Rampa v Počeradech vyžaduje minimální nároky na obsluhu, umožňuje regulovat tlak vody v tryskách, kterými se materiál ve vozech skrápí. „Zařízení zatím testujeme ve zkušebním režimu, následující týdny standardního provozu nám ukážou, zda vše funguje podle předpokladů,“ doplnil Michal Janata.

Skrápěcí rampa v Počeradech není jediným opatřením na snižování prašnosti, které společnosti Sev.en Energy dosud realizovaly. Během jarních měsíců pokračovala společnost Rekultivace s výsadbou desítek vzrostlých stromů a keřů v okolí železniční vlečky v obcích Lišnice a Polerady. Zeleň zde má plnit funkci přirozené clony. V loňském roce došlo k úpravám části úložiště popílku Třískolupy, které pracovníci Rekultivací proměnili ve čtyřhektarovou louku. Tyto úpravy byly zaměřeny na snižování prašnosti směrem k obcím Blažim a Výškov na Lounsku.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!