Uhelné elektrárny by loni pokryly polovinu spotřeby České republiky

0
357

Elektrárny, které berou palivo z hnědouhelných lomů na Mostecku, se v loňském roce zasloužily o největší podíl vyrobené elektřiny v České republice. Z hnědého uhlí se vyrobila více než třetina veškeré energie, která šla do sítě v loňském roce. Navíc meziročně vzrostla výroba veškeré elektřiny o 4,3 procenta. Celkově se jí vyrobilo  84,9 terawatthodin.

Největší podíl na výrobě mělo hnědé uhlí, z něhož se vyrobilo 31,4 TWh elektřiny. V těsném závěsu za hnědým uhlím je jádro. Jaderné elektrárny vyrobily 30,7 TWh elektřiny. Vyplývá to z Roční zprávy o provozu elektrizační soustavy České republiky za rok 2021, kterou zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).
V roce 2020 se z hnědého uhlí vyrobilo jen o málo méně elektřiny, než loni. A to 29 TWh, což hnědouhelné elektrárny zařadilo na druhé místo za jádro. Obnovitelné zdroje loni vyrobily 10,5 TWh elektřiny, zhruba o 250 GWh více než v roce 2020. Ze zemního plynu se vyrobilo sedm terawatthodin elektřiny, z černého uhlí téměř 2,8 TWh elektřiny.
Češi loni spotřebovali 3,2 procenta více elektřiny, než předchozí roky. Spotřeba stoupla na 73,7 TWh.  Více spotřebovaly především domácnosti, a to o 8,1 procenta.  Uhelné elektrárny by tak loni pokryly zhruba polovinu spotřeby České republiky, stejně tak jaderné elektrárny.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!