Školy dostanou díky těžařům Merkur

0
1247

Ústecký kraj díky štědrému daru společnosti Vršanská uhelná poskytne mosteckým základním školám tři miliony korun na podporu technického vzdělávání. Všech jedenáct základních škol by tak mělo v novém školním roce dostat oblíbené stavebnice Merkur.

Stravebnice, které školy dostanou, souvisí s nedostatkem absolventů technických, ale i řemeslných oborů. „Právě kvůli nedostatku u těchto oborů jsme se domluvili s Ústeckým krajem a Vršanskou uhelnou, že bychom tímto způsobem přiblížili dětem mechanickou práci a logické myšlení. Jsme rádi, že se to podařilo,“ uvedl mostecký primátor Jan Paparega. Ten mimo jiné uvedl, že přestože Mostecko obsazuje nejvyšší příčky v nezaměstnanosti, v nabídce místního úřadu práce je paradoxně více než tři sta volných míst technického zaměření. Zájem o technické střední školy bohužel ale nemají ani žáci a studenti. Tento trend by se ale mohl vhodnou výukou a výchovou změnit. „Vršanská uhelná tady léta podporuje projekt Chytré hlavy a toto je cesta, kterou chtějí vstoupit i do základních škol. Jsme za to velice rádi. Ve školách budou stavebnice už od září,“ podotkl dále primátor Paparega.

Mezi jedenáct mosteckých základních škol se tak rovným dílem na výukové stavebnice vyčlení celkem tři miliony korun. Jedná se o edukativní systém společnosti Merkur TOYS, který je svým rozsahem i obsahem na světové úrovni a obsahuje mimo jiné základní stavebnice pro první i druhý stupeň základních škol různých typů a složitosti, speciální stavebnice pro výuku mechaniky, fyziky, základů elektřiny, magnetismu, elektroniky a robotiky, speciální pracovní stoly pro praktické vyučování a zájmové kroužky technického zaměření, laboratorní stoly pro výuku odborných předmětů apod. Systém je univerzální a lze ho doplňovat a rozšiřovat.

„Peníze půjdou do všech našich základních škol. Každý ředitel si navíc bude moci vybrat, co z této stavebnice konkrétně bude pro svou školu chtít. Nebudou to jen výhradně stavebnice, ale například i k tomu určené pracovní stoly apod.,“ doplnila ještě náměstkyně primátora Markéta Stará.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!