Tramvaj s klimatizací a wifi už dorazila

0
2055

Už za pár týdnů se cestující na Mostecku začnou vozit v nových dopravních prostředcích hromadné dopravy. Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova totiž nakoupil nové autobusy a novou supermoderní a klimatizovanou tramvaj.

Exkluzivní tramvaj typu EVO 1 (informovali jsme už v minulých vydáních) už do dopravního podniku doputovala speciálním tahačem. Cestujícím se představí na Dnu otevřených dveří Dopravního podniku v září. „Jedná se o zcela novou tramvaj, zakoupenou z PragoImexu. Je celá nízkopodlažní a v salonu cestujících plně klimatizovaná. Součástí výbavy je také wi-fi připojení. Nic z toho zatím nemá žádná tramvaj tady na Mostecku,“ uvedl David Jehlička, dopravně-technický náměstek Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova.

Tramvaj by měla vozit cestující ale až od září. Do té doby se ještě musí podrobit nezbytným úpravám. „Vozit bude cestující jak v Mostě, tak i v Litvínově. Teď se na ní musí ještě zprovoznit informační a odbavovací systém. Tramvaj také přelakujeme do firemních barev, tedy do červenožluté,“ doplnil dále David Jehlička.

Reprezentativní tramvaj EVO 1 pořizuje dopravce i z důvodu velmi výhodné ceny a zároveň té nejlepší kvality českého výrobce. „Nákup nové tramvaje EVO 1 byla pro nás mimořádná a velmi výhodná nabídka. Tramvaj jsme nakoupili z peněz, které jsme měli vyčleněné na opravu jedné z tramvají typu T3. Cena této nové tramvaje byla srovnatelná s přebudováním a modernizací té staré,“ uvedl ředitel Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova Daniel Dunovský.

Autobusy: První várka jde do provozu

Dopravní podnik pořídil s novou tramvají také pět nových autobusů. „Dopravní podnik uzavřel smlouvu celkem na nákup 15 autobusů, přičemž dodávka prvních pěti se uskutečnila právě nyní. Dalších pět by k nám mělo přicestovat v roce příštím, a v roce 2018 pak dorazí posledních pět z této várky,“ informoval dále dopravně technický náměstek David Jehlička. Prvních pět autobusů, které jsou rovněž komfortně zařízené, by mělo s cestujícími vyjet už od 1. srpna a jezdit budou na městských linkách města Mostu. Autobusy pořídil dopravce z vlastních prostředků. „Tímto jsou nákupy nových vozů dopravního podniku pro letošní rok u konce. K tomu patří ještě dvě zcela nové sanitky, které jsme letos rovněž pořídili. V příštích letech kromě nových autobusů zvažujeme i nákup další nové nízkopodlažní tramvaje. Tam ale bude záviset na tom, zda se nám podaří získat dotační prostředky,“ uzavřel David Jehlička.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!