S Petrem Horákem o výhodách centrálního vytápění a budoucnosti tepla z Komořan

0
2358

V poslední době jsou bytová družstva, společenství vlastníků bytových jednotek a ostatní vlastníci objektů stále častěji přesvědčováni prodejci tepelných čerpadel a jiných způsobů lokálního vytápění, aby se odpojili od centrálního zdroje tepla. Vlastní zdroj vytápění by měl zaručit levnější teplo a větší soběstačnost a nezávislost majitelů. Ředitel Severočeské teplárenské, a.s. Petr Horák ale všechny před ukvapeným odpojením od centrálního zdroje tepla varuje.

Tepelná čerpadla a plynové kotle nejsou podle vás vhodnou náhradou centrálního zdroje tepla?

Plynové kotle a tepelná čerpadla jsou výborným zdrojem tepla pro nově postavené rodinné domy či domy s menším počtem bytových jednotek. Nejsou ale ve většině případů vhodné pro vytápění původních panelových domů, či domů s více bytovými jednotkami. V takovém případě je nutné nejen pořídit samotný zdroj, ale také řešit celý systém rozvodů tepla v domě včetně radiátorů. S odpojením od centrálního zdroje tepla je spojeno mnoho dalších nákladů, nejen na samotné pořízení nového zdroje. Ty už ale většinou nejsou započítány do předkládané ceny tepla. Doporučuji všem, aby nevěřili pouze informacím od firmy, která jim nový zdroj nabízí. Měli by si konečnou cenu a „výhodnost“ svého kroku nechat potvrdit nezávislým energetickým auditorem. Ten jim spočítá nejen skutečné náklady na počáteční investici, ale i související provozní náklady. Odpojení od centrálního zdroje tepla je totiž vzhledem k složitým právním otázkám krok nevratný, a je proto dobré mít jistotu.

S jakými dalšími náklady je nutné počítat?

Do ceny tepla se musí započítat nejen palivové náklady, tedy cena plynu v případě tepelných čerpadel elektrické energie a cena nového zdroje, ale také náklady na údržbu, v případě větších domů na administrativu pro správce, finanční rezervu pro obnovu zdroje a v případě tepelného čerpadla také náklady na doplňkový zdroj tepla. Bude nutné pořídit nový jistič, zaplatit pravidelné kontroly, revize. Při odpojení od centrálního zdroje tepla je také nutné počítat s náklady na odstranění rozvodů tepla na cizím pozemku. Ztrácí se totiž nárok na věcné břemeno a rozvody teplé vody je nutné z cizího pozemku odstranit. Náklady podle energetického zákona hradí ten, kdo odpojení od centrálního zdroje vyvolal. Nejedná se přitom o nezanedbatelné částky. Je nutné odkrýt zem, odstranit rozvody a uvést povrch do původního stavu. V některých případech si zájemci o odpojení mohou rozvody za odhadní cenu odkoupit, pak jsou ale odpovědni za jejich budoucí stav. Likvidace havárie topného kanálu, který se neudržovaný časem může propadnout, také není lacinou záležitostí. To vše cenu tepla zvyšuje, jsou to ale položky nezbytné. Výhodnost vlastního zdroje se pak náhle ztrácí. Zůstává pouze starost o jeho údržbu a zátěž při přepojování z centrálního zdroje.

Argumentem pro odpojení od centrálního zdroje tepla bývá často získání nezávislosti na monopolu. Tento argument vyvrátit asi nelze?

Severočeská teplárenská společnost dodává teplo do Mostu a Litvínova už více než čtyřicet let. Odpojením od centrálního zdroje tepla se ale lidé stávají závislí na jiných monopolech, na dodávkách plynu a elektrické energie. Samozřejmě nikomu nechceme a ani nemůžeme v odpojení bránit, pouze nechceme, aby naši dlouholetí zákazníci naletěli na nevýhodné nabídky a rozhodovali se na základě neúplných informací. Navíc naše teplo není drahé, jak argumentují prodejci lokálních zdrojů tepla. Roky se pohybujeme pod celostátním průměrem tepla z centrálních zdrojů a do budoucna na tom nehodláme nic měnit.

Stejně, jako lokální zdroj tepla, i vaše zařízení si žádá nákladné investice a opravy. Vláda také rozhodla o útlumu těžby hnědého uhlí, které pro své zdroje využíváte jako palivo. Jakou budoucnost má z tohoto pohledu centrální vytápění na Mostecku?

To, že využíváme místní zdroj paliva, hnědé uhlí, snižuje cenu tepla. Také nejsme závislí na cizích zdrojích, jako v případě plynu či ropy. Zatím tento zdroj není ohrožen. Naše výhoda ale je, že můžeme teplo vyrábět z jakéhokoliv paliva, černého uhlí, plynu nebo například energetickým využíváním komunálních odpadů. Do budoucna je stále možné s centrálním zdrojem tepla počítat. Naše společnost do obnovy zařízení každoročně investuje řádově stovky miliónů korun. Díky tomu je Teplárna Komořany dlouhodobě stabilním zdrojem tepelné energie, bez prudkých výkyvů v dodávkách a systém centrálního zdroje tepla moderním, bezpečným a ekologickým způsobem zajištění tepelné pohody. Počítáme s tím, že budeme teplo dodávat další desítky let.

V investicích pokračujete i v letošním roce?

Jen za předchozí dva roky vložila teplárna více než dvě stě dvacet miliónů korun do rozvoje a modernizace tepelných sítí a do obnovy a modernizace kotelny a strojovny. Skoro tři sta miliónů korun bylo použito na údržbu, například na zvýšení spolehlivosti kotlů. V letošním roce investujeme do modernizace horkovodů i samotného zdroje sto sedmdesát miliónů korun, na údržbu počítáme s částkou sto osm miliónů korun. V minulých letech jsme rekonstruovali ty nejstarší čtyřicetileté rozvody. Nyní se snažíme předběhnout čas a rekonstruujeme rozvody, které se tomuto stáří pomalu přibližují. Díky investicím do rozvodů se nám podařilo síť stabilizovat a za poslední roky došlo pouze k minimálním poruchám s důsledkem odstávky tepla. V letošním roce také investujeme do nového transformátoru, výměny řídicího systému kotlů a moderního zařízení na odvod popílku.

O své zařízení pečujete, co když se ale porouchá rozvod tepla přímo v  bytovém domě, který už Severočeské teplárenské nepatří?

Naším záměrem je starat se o zákazníky až k radiátoru. V blízké budoucnosti bychom chtěli našim zákazníkům nabídnout další služby. Máme zkušené zaměstnance, kteří mohou poskytnout radu i pomoc. V případě problému s dodávkou tepla, který není na našem zařízení, vyjede naše pohotovost, vyhodnotí závadu a zcela zdarma zkontroluje také zařízení v domě. Jsme samozřejmě schopni také poruchu opravit, případně opravu zajistit. To už ale záleží pouze na přání majitele zařízení. Opravu si může podle svého uvážení objednat u nás, ale také u jiného dodavatele. Ani v takovém případě ale za prvotní kontrolu a vyhodnocení poruchy nebude nic platit.

Zmínil jste možnost energetického využití odpadu. Jak daleko jste s realizací „spalovny“ odpadu?

V současné době máme všechny potřebné povolovací dokumenty ke stavbě včetně stavebního povolení. Stavbu jsme zahájili v roce 2014 přípravnými pracemi a pokračujeme realizací menších inženýrských a stavebních objektů. Ve chvíli, kdy se změní zákon o odpadech a energetické využití odpadů se do budoucna pro obyvatele stane ekonomicky výhodnější, než jeho ukládání, můžeme začít stavět. Zařízení jsme schopni od toho okamžiku uvést do provozu do tří let.

Nebude spalovna odpadu ekologickou zátěží pro region?

Emisní limity pro spalovnu odpadů jsou mnohem přísnější než v případě spalování uhlí. Spalovat se bude směsný komunální odpad, ten z černých popelnic. Tedy žádné nebezpečné složky odpadu, které lidé sami do popelnic nevyhodí. Navíc po spálení směsného odpadu jsme schopni rychle a efektivně z popílku vytřídit zbytky nespálených kovů. Spalovna bude mít také zařízení, které zachytí případné složky nebezpečného odpadu, které by se ve směsném odpadu nedbalostí lidí objevily. Popílek je možné využít například ve stavebnictví. Spalování odpadu je mnohem šetrnější způsob likvidace odpadu než jeho skládkování. Může se v budoucnosti stát významnou součástí výroby tepla pro Most a Litvínov.

Děkuji za rozhovor

Než se rozhodnete pro jiný zdroj tepla, měli byste vědět…

Co všechno zahrnuje cena tepelné energie?

Pro porovnání ekonomické výhodnosti jiného zdroje vytápění je vhodné porovnávat veškeré předpokládané náklady vůči ceně tepelné energie z centrálního zásobování teplem. Vyhnete se tak nepříjemnému zjištění, že je potřeba uhradit nemalé náklady spojené se zajištěním tepelné pohody, se kterými jste nepočítali. Cena tepelné energie z centralizovaného zásobování teplem totiž v sobě zahrnuje veškeré náklady na výrobu a distribuci tepelné energie až do vašeho objektu. Tedy kromě nákladů na nákup paliva také nákup elektrické energie pro zajištění výroby a distribuce tepelné energie, nákup vody od Povodí Ohře, a.s. a SČVaK, a.s., náklady na opravu a udržování, náklady na mzdy a zákonné pojištění zaměstnanců, náklady na odpisy zařízení a náklady na zajištění všech souvisejících služeb, jako jsou doprava, ostraha, IT technika, pojištění, účetnictví atd. Co všechno může a nebo naopak musí obsahovat cena tepelné energie, stanovuje Energetický regulační úřad a jeho cenové věstníky jsou závazné nejen pro výrobce a distributory centralizovaného zásobování tepelné energie, ale i pro majitele objektů s vlastním zdrojem vytápění, tedy i pro jednotlivá bytová družstva či společenství vlastníků bytových jednotek.

Jaké služby jsou zahrnuty v ceně tepelné energie?

S dodávkami tepelné energie ze soustavy centralizovaného zásobování teplem jsou automaticky spojené i poskytované služby, které jsou součástí ceny tepelné energie. Jedná se zejména o dispečink s nepřetržitým provozem, bezplatná telefonní linka pro hlášení poruch, nonstop pohotovostní služba, držení havarijních zásob náhradních dílů, rychlé řešení havárií, dálkový monitoring tepelného zařízení, provádění pravidelných kontrol a revizí, odpovědnost za kvalitu včetně zajištění bezpečné a nepřetržité dodávky tepelné energie a jiné. Nejsou-li tyto služby součástí nabídky na jiný zdroj vytápění, pak o tyto služby buď přijdete, nebo je budete muset zajistit vlastními silami či externími službami, což bude mít opět dopad do celkových nákladů na pořízení jiného zdroje vytápění.

Je tento druh vytápění vhodný pro náš dům?

Bytové domy v našem regionu byly projektovány na určité parametry (např. dimenze potrubí, velikost radiátorů apod.), které byly nastaveny na systém centralizovaného zásobování teplem. Zdroj v Teplárně Komořany je kapacitně schopen zajistit dostatečné množství tepla i při velmi nízkých klimatických teplotách. Zvažujete-li instalaci tepelného čerpadla, není toto z ekonomických důvodů běžně dimenzováno na plný požadovaný výkon, ale je doplněno tzv. bivalentním (doplňkovým) zdrojem tepla, nejčastěji plynovým nebo elektrickým kotlem. Při provozu takového systému pak dojde při určitých klimatických podmínkách k situaci, kdy tepelné čerpadlo již nebude zvládat zásobovat daný objekt tepelnou energií a bude odstaveno z provozu a jediným zdrojem tepelné energie se stane onen bivalentní plynový nebo elektrický kotel. Záleží, jak je vše dobře naprojektováno a při kterých klimatických teplotách dojde k tomuto jevu. Jinak může dojít k situaci, že většinu zimní sezóny bude objekt topit na bivalentní zdroj a vlastní drahé tepelné čerpadlo pojede jen přes léto. Od toho se odvíjí celá ekonomika provozu tepelného čerpadla. Dalším kritickým bodem u tepelných čerpadel je maximální výstupní teplota, kterou jsou schopny vyrobit. Dnes běžná tepelná čerpadla udávají až 65°C výstupní teploty. Nicméně přední výrobci při osobních konzultacích připouštějí u těchto čerpadel běžný provoz do 50°C, jinak dochází k nadměrnému opotřebení čerpadla a nutné jejich častější výměny. Výstupní teplota z tepelného čerpadla do 50°C pro vytápění soustavy, která je projektovaná na teplotu do 90°C, může být bez důkladného výpočtu projektantem vysokým hazardem ohledně zajištění tepelné potřeby zásobovaného objektu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!