Sen noci svatojánské zaplnil mosteckou scénu

0
864
(foto: Tomáš Branda)

Ne často se v posledních měsících dařilo zaplnit velkou scénu mosteckého divadla. Povedlo se to třeba Světákům a poslední zářijový den také Shakespearovi a jeho Snu noci svatojánské.

Wiliam Shakespeare zasáhl svým dílem jako nikdo jiný po něm epochy, věky, země i kontinenty… Všude zanechal výraznou stopu, napříč světadíly i staletími.
Leccos zajímavého se o něm dočtete v programu k představení od dramaturga Michala Pětíka. Fantazie, kterou anglický dramatik rozehrál ve svém Snu, je bezbřehá.
Na první poprázdninovou mosteckou premiéru, pod kterou se nakonec jako režiséři podepsali tři tvůrci – Filip Nuckolls, Zbyněk Srba a mladá Hana Launerová, zůstalo v hledišti jen pár volných míst. Divákům se dostalo dvou a půl hodinové pestré (kostýmy!) a plnokrevné podívané, kterou odměnili dlouhým potleskem vestoje.
Režie konvenovala s rozdováděným anglickým dramatikem. Umožnila třeba závěr hry mladé čtveřici (Demetrius, Hermie, Lysandr a Helena) sledovat se zájmem v poklidu v postranní jeviště. Byla tak pečlivá a nápaditá, že často evokovala myšlenku vidět některé scény znovu, protože minimálně pantomimicky byl často zajímavý a vtipný i děj ve druhém plánu.
Na jevišti se střídaly a prolínaly tři skupiny a děje. Měšťané z Atén chystající svatbu, řemeslníci a amatérští divadelníci, chystající své příkladné představení se zápalem, dětskou radostí, naivitou i sebevědomím vlastním snad jen ochotníkům, a lesní vládci, víly a elfové.
Představení dobře sloužila scéna Petra Kastnera s využitím videoprojekce Martina Studeckého, a zejména hudba známých mosteckých muzikantů a skladatelů Míry Kuželky a Richarda Řeřichy.

Jestliže první půlka se líbila, ve druhé hra gradovala a finále vzbuzovalo salvy smíchu. Nejvděčnější byly výstupy party ochotníků, kde se vyřádili zejména Klubko (Pyramus) Jiřího Krause a Píšťala (Thisba) Víta Herziny. Ne poprvé čněl z představení Tadeáš Horehleď, zde coby hravý a kouzelný Puk. Jemu a opět výraznému Jánu Burdovi (Demetrius) se i v pohybově náročných rolích (kotouly, skoky, pády) tentokrát vyrovnal také Lukáš Kofroň jako Lysandr. Něžnost do kusu vnášely Helena Kateřiny Hlubíkové a Hermie Elišky Matzkeové.

Nejbližší reprízy Snu noci svatojánské můžete v Mostě navštívit 11. října od 17 hodin a 20. října od 19 hodin za 200/220 korun.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!