Krajská zdravotní dokončila modernizaci šestinedělí porodnice v Mostě

0
1510

KZ.jpgKrajská zdravotní, a. s., dokončila modernizaci prostor stanice šestinedělí gynekologicko-porodnického oddělení Nemocnice Most, o. z. Rekonstrukci uskutečnila Krajská zdravotní díky daru Vršanské uhelné a. s. Darovací smlouva ve výši 3,2 milionu korun, sjednaná v rámci partnerství těžební společnosti s Ústeckým krajem, byla podepsána v březnu 2016. Na navazující projekt „Obnova přístrojové techniky a dovybavení šestinedělí a novorozenců“ v Nemocnici s poliklinikou v Mostě poskytlo dotaci jeden milion korun Krajské zdravotní ze svého rozpočtu město Litvínov.

„Pomoci Vršanské uhelné si velmi vážíme. Rekonstrukce mostecké stanice šestinedělí bezprostředně navázala na nedávnou modernizaci porodnice s porodními sály, kterou také spolufinancovala Vršanská uhelná darem ve výši 4,2 milionu korun. Nesmírně si ceníme také podpory města Litvínov, díky níž získá stanice šestinedělí nové přístroje a další vybavení, tak důležité pro její provoz,“ poděkoval Ing. Jiří Novák, předseda představenstva Krajské zdravotní, a. s. Současně s poděkováním omluvil nepřítomnost donátorů, manželů Tykačových a generálního ředitele Vršanské uhelné, a. s. Ing. Vladimíra Roučka na slavnostní prezentaci rekonstruované stanice šestinedělí z důvodu dovolené mimo Českou republiku.

Je zřejmé, že rekonstrukce šestinedělí přináší pro matky s dětmi zkvalitnění poskytované péče a zásadní zlepšení podmínek pro jejich pobyt. A zároveň to znamená výrazné zlepšení pracovního prostředí pro zdravotnický personál,“ připomněl Ing. Petr Fiala, generální ředitel Krajské zdravotní, a. s., který poděkoval zhotoviteli rekonstrukce a všem, kteří se na jejím průběhu podíleli včetně personálu oddělení, před kterým ještě stojí úkol finálního dovybavení prostor a již netrpělivě očekávané stěhování maminek s dětmi z náhradního zázemí.

„Velice si vážím přístupu našich zastupitelů, kteří schválili dotaci jeden milion korun Krajské zdravotní na technické dovybavení a zázemí šestinedělí. Je to obrovský úspěch, protože většina našich maminek jezdí sem do Mostu, doIMG_6534 pro nás nejbližší nemocnice,“ řekla starostka Litvínova Mgr. Kamila Bláhová.

Po stavebních úpravách na stanici šestinedělí vznikly čtyři nové nadstandardní jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Zároveň byly zrekonstruovány tři třílůžkové pokoje ve standardním provedení, modernizací prošlo také sociální zařízení a ostatní zázemí. Součástí investiční akce byla rovněž rekonstrukce centrální chodby, na níž došlo k výměně veškerých dveří včetně zárubní, opravě povrchů a instalaci rastrového podhledu s novými svítidly. Celkové náklady na rekonstrukci stanice šestinedělí mostecké nemocnice přesáhly 3,5 milionu korun, přičemž 3,2 milionu pokryl dar Vršanské uhelné, a.s. a zbývající část dodala Krajská zdravotní, a. s., z vlastních zdrojů.

Rekonstruované prostory díky stavebně – technickému řešení tzv. zájmových prostor byly přímo propojeny s již zmodernizovaným oddělením porodnice. Investiční akce si vyžádala částku 7,73  milionu korun, z níž 4,2 milionu korun šlo z daru Vršanské uhelné, a. s. Krajská zdravotní z vlastních zdrojů akci dofinancovala. Finanční prostředky umožnily rekonstrukci gynekologicko – porodnického oddělení včetně významných dispozičních změn a celkové modernizace porodnice a porodních sálů, ve které se během její 40 leté existence narodilo přes 40 tisíc dětí.

Po právě dokončených rekonstrukcích stavebních částí předpokládáme zprovoznění rekonstruované stanice šestinedělí v mostecké nemocnici od září.

V roce 2015 se v porodnici mostecké nemocnice narodilo 957 dětí, za první polovinu letošního roku se narodilo 478 novorozenců. Vedení Krajské zdravotní i zdravotníci z gynekologicko-porodnického oddělení jsou přesvědčeni, ze celková rekonstrukce porodnice a šestinedélí přispěje k zájmu budoucích rodiček o služby největší porodnice na Mostecku a přilehlých spádových oblastech. K dlouholeté zdravotní péči na velmi vysoké úrovni nyní získala mostecká porodnice i krásné, nové zázemí, odpovídající soudobým standardům i potřebám.

Na úvodní fotografii (zleva) Ing. Petr Fiala a Ing. Jiří Novák.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!