Svatá Barbora předá 2. prosince primátorovi města Mostu Janu Paparegovi KOUZELNÉ SVĚTLO

0
369

Kouzelné světlo předá letos svatá Barbora primátorovi města Mostu Janu Paparegovi 2. prosince. Podle starověké legendy má světlo kouzelnou moc a má město ochránit.

Průvod uniformovaných havířů s praporem, Barborkou a permoníky vyrazí v 17 hodin od Rozkvětu na 1. náměstí. Za zpěvu hornických písní projde Centralem. Odtud se průvod přesune na 1. náměstí, kde svatá Barbora před zraky veřejnosti předá své kouzelné světlo do rukou primátora Jana Paparegy. Havíři poté svůj průvod ukončí u nového Památníku hornictví a důlních neštěstí před Repre.  Rituálu založil a udržuje Spolek severočeských havířů a každý rok se těší velké pozornost. Předání se koná vždy v pátek co nejblíže Barborčina svátku.

Sv. Barbora patronkou nejen havířů

Podle staré legendy byla Barbora krásná a velmi inteligentní žena, a protože ji při útěku schovala skála, tak se stala patronkou horníků. Svatá Barbora byla pravděpodobně sťata mečem za vlády císaře Galeria. Podle další z legend měla být svatá Barbora krásnáa jediná dcera v rodině bohatého kupce Dioskura. Její matka brzy zemřela, krutý otec vedl výchovu v ryze pohanském duchu. Aby dceru ubránil před zlými vlivy okolního světa, uvěznil ji v kamenné věži a obklopil ji přepychem. Jeden ze sloužících byl však tajný křesťan a přivedl Barboru k víře. Jakmile se to otec dověděl, chtěl ji donutit zříci se křesťanství. Když se dcera bránila, vlastnoručně ji sťal. Z jasného nebe vyšlehl blesk a krutého otce zabil. 

Svatá Barbora je uctívána jako svatá patronka havířů, dětí, dělostřelců, architektů a matematiků, také dalších povolání, u nichž hrozí riziko náhlé či násilné smrti, rovněž jako ochránkyně proti smrti bleskem v časech bouří a požárů.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!