Maminky s dětmi se přestěhují na nové šestinedělí

0
2595

Krajská zdravotní dokončila modernizaci prostor šestinedělí gynekologicko-porodnického oddělení mostecké nemocnice, a to díky daru Vršanské uhelné.

Darovací smlouva ve výši 3,2 milionu korun, sjednaná v rámci partnerství těžební společnosti s Ústeckým krajem, byla podepsána už v březnu 2016. „Pomoci Vršanské uhelné si velmi vážíme. Rekonstrukce mostecké stanice šestinedělí bezprostředně navázala na nedávnou modernizaci porodnice s porodními sály, kterou také spolufinancovala Vršanská uhelná darem ve výši 4,2 milionu korun,“ poděkoval předseda představenstva Krajské zdravotní Jiří Novák.

Oddělení šestinedělí a novorozenců Krajská zdravotní navíc vybavila novými přístroji. „Na nové přístroje poskytlo Krajské zdravotní finanční prostředky ze svého rozpočtu město Litvínov. Nesmírně si ceníme i této podpory, díky níž získá stanice šestinedělí nové přístroje a další vybavení, tak důležité pro její provoz,“ sdělil dále předseda představenstva.

Díky rekonstrukci šestinedělí dostanou maminky s dětmi kvalitní péči a zásadně se tak zlepší podmínky pro jejich pobyt. Zároveň to znamená i výrazné zlepšení pracovního prostředí pro zdravotnický personál.

Mosteckou porodnici teď ještě čeká finální dovybavení prostor, aby se maminky s dětmi mohly přestěhovat z náhradních prostor. „Předpokládáme, že se nová stanice šestinedělí v mostecké nemocnici rozjede po dokončených rekonstrukcích v září,“ dodal dále Jiří Novák.

Co nového na šestinedělí…

Na stanici šestinedělí vznikly čtyři nové nadstandardní jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením. Zrekonstruovaly se zde také tři standardní třílůžkové pokoje. Modernizací prošlo také sociální zařízení a ostatní zázemí. Součástí investiční akce byla také rekonstrukce centrální chodby, kde se vyměnily veškeré dveře včetně zárubní, opravily povrchy a instalovala nová svítidla. „Nově rekonstruovaná porodnice a šestinedělí by měla přilákat zájem budoucích rodiček o služby největší porodnice na Mostecku a přilehlý0wch spádových oblastí. K dlouholeté zdravotní péči na velmi vysoké úrovni nyní získala mostecká porodnice i krásné, nové zázemí, odpovídající soudobým standardům i potřebám,“ uvedl ředitel Krajské zdravotní Petr Fiala.

Kolik to stálo?

Celkové náklady na rekonstrukci stanice šestinedělí mostecké nemocnice přesáhly 3,5 milionu korun. Většinu peněz, a to 3,2 milionu korun, pokryl dar Vršanské uhelné. Zbývající část dodala Krajská zdravotní z vlastních zdrojů. Rekonstruované prostory se propojily s již zmodernizovaným oddělením porodnice. Investiční akce si celkem vyžádala částku 7,73 milionu korun.

V mostecké porodnici se během její 40leté existence narodilo přes 40 tisíc dětí. V roce 2015 se tu narodilo 957 dětí. Za první polovinu letošního roku se zde narodilo 478 novorozenců.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!