Mostecká „Bába“ míří do dobročinné aukce

0
748

Legendární mostecký safety car Škoda Octavia RS první generace zvaný „Bába“ půjde letos na jaře do aukce Retro Garáž, jejíž výtěžek bude věnován na dobročinné účely. S autem, které na mosteckém závodním okruhu najezdilo přes 39 tisíc km bez jediné poruchy, se pojí řada zajímavostí, a jde tedy o neobvyklou sběratelskou příležitost.

Auto začalo sloužit na autodromu v Mostě v roce 2002 společně s dalšími prototypy a předsériovými vozy mladoboleslavské automobilky. Škoda Octavia RS má motor 1.8 turbo, s výkonem 132 kW. Po rozhodnutí udělat z tohoto „nového“ ostrého škodováckého hatchbacku Safety Car, bylo auto vybaveno oranžovo-zelenou majákovou rampou dle platných řádů FIA. Dále bylo osazeno vozidlovou radiostanicí s přímým spojením na ředitele závodu/dispečink (nebude součástí draženého vozu).

K dnešnímu dni má vozidlo najeto originálních 39 000 km a většinu času trávilo na závodní dráze. Ve službě odkroužilo téměř 8 000 kol mosteckého autodromu. Kromě pravidelné údržby nemělo za celou dobu služby jedinou mechanickou poruchu nebo závadu a je to nejspolehlivější vůz, který v Mostě kdy sloužil.

 Zhruba v roce 2015 bylo auto málem zničeno. Při zavádění velkého jeřábu na místo došlo k nehodě, kdy obsluha jeřábu nezabrzdila včas a rameno jeřábu vážně poškodilo zadní část vozu. „Bába“ byla po dvou měsících opravena a vrátila se zpět do služby. To je důvod, proč na pátých dveřích dnes nenajdeme originální křídlo.

Vůz je v originálním stavu tak, jak ukončil službu na okruhu. Nemá klasický technický průkaz a nesplňuje tedy podmínky provozu na pozemních komunikacích. Aukce, jejíž výtěžek bude prostřednictvím Nadačního fondu Autodromu Most věnován na podporu neziskových spolků a sdružení v mosteckém regionu, se uskuteční 22. dubna 2023 v rámci akce Jarní Retro Garáž, která je největší veteránskou akcí svého druhu v ČR.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!