Pacientská akademie vysvětlila, co vás čeká před operací

0
609
Nácvik chůze o francouzských holích.

Na akademické půdě Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem (FZS UJEP) se konala první Pacientská akademie Ortopedické kliniky Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Budoucí pacienti ortopedie, kteří se chystají na endoprotézu některého z kloubů, se detailně dozvěděli, co je čeká, zhlédli edukační video a vyzkoušeli si chůzi o francouzských holích.

„Projekt má za cíl představit pacientům průchod naší nemocnicí v průběhu jejich plánované operace – implantace endoprotézy kyčelního nebo kolenního kloubu. Často může celý proces provázet strach a nejistota a naším cílem je tyto obavy pacientů odbourat a vysvětlit jim, jak jejich hospitalizace bude probíhat,“ popsal cíle projektu přednosta Ortopedické kliniky Tomáš Novotný.

„Operací jako takových se všichni obáváme a těch ortopedických zvlášť, protože se týkají našeho pohybového aparátu a ohrožují naši soběstačnost. Proto seminář pro pacienty velmi vítáme, pomůže všem přítomným se po operaci velkých kloubů zařadit rychleji zpět do běžného života a doufáme, že jim ulehčí dobu rekonvalescence,“ v úvodu řekl generální ředitel Krajské zdravotní Petr Malý.

Na začátku setkání zhlédlo několik desítek přítomných pacientů premiéru edukačního videa, jehož obsahem je právě zmiňovaná pomyslná cesta pacienta celým procesem výměny kloubu. Tento krátký film pro Ortopedickou kliniku FZS UJEP a MNUL zpracovala pod vedením jejího přednosty a za mimořádné podpory Krajské zdravotní, a.s., jako bakalářskou práci studentka FZS UJEP Alžbeta Pillárová. Dále následovaly krátké přednáškové bloky a diskuze s odborníky, které pacient během své hospitalizace potká. Své postřehy k operaci přednesl ortoped Jan Černý, primář ústeckého rehabilitačního oddělení Pavel Maršálek, vrchní sestra Ortopedické kliniky Dagmar Mandovcová a fyzioterapeutka této kliniky Radka Pavlovská.  Na závěr akademie dostali účastníci možnost naučit se správnému způsobu chůze o francouzských holích za pomoci studentů oboru Fyzioterapie na FZS UJEP.

Další Pacientská akademie Ortopedické kliniky FZS UJEP a MNUL je naplánována na září 2023 a dále v pravidelných intervalech po celý rok.

 

 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!