V ústeckém robotickém centru lékaři prováděli unikátní operace prostaty

0
8413

V odoperování rakoviny prostaty prostřednictvím nejmodernějších přístrojů se zdokonalovaly chirurgické týmy z urologických oddělení českých nemocnic v moderním robotickém centru v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Školení proběhlo při radikální prostatektomii, což je nejčastější urologická robotická operace ve světě.

„Naše klinika disponuje nově vznikajícím robotickým pracovištěm a jsme rádi, že se můžeme vyškolit tady v Ústí nad Labem, pod vedením přednosty Jana Schramla. Školili jsme se na radikální prostatektomii, což je nejčastější urologická robotická operace na světě. Jde o odoperování rakoviny prostaty, která pacientovi zajistí co nejlepší onkologický přínos a co nejmenší riziko vedlejších účinků operace – radikální léčby nádorového onemocnění,“ řekl přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Miloš Broďák, který byl jedním ze školených operatérů.

Hlavním školitelem týmu robotických chirurgů byl přednosta Kliniky urologie a robotické chirurgie Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem Jan Schraml. „Na robotické operaci je nejdůležitější pochopit jiné možnosti operativy – ohebnost nástrojů a jiný úhel pohledu díky vysoké kvalitě zobrazení,“ uvedl lékař.

Nové Školicí centrum robotické chirurgie otevřela Krajská zdravotní na začátku září loňského roku. Výhodou nového školicího centra je, že se robotičtí operatéři školí na nejnovějším typu robota da Vinci Xi, který disponuje dvěma konzolemi. V praxi to znamená, že na jedné konzoli operuje zkušený operatér a vedle toho se na druhé konzoli operace zúčastňuje školený operatér. Vedle toho školicí centrum disponuje tréninkovým modulem, na kterém se operatéři zdokonalují ve vedení robota, aniž by zatížili pacienta.

Ve Školicím centru robotické chirurgie Krajské zdravotní při Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem, o. z. se školily chirurgické týmy z Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové a z urologického oddělení Nemocnice Jičín.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!