Před třiceti lety byl v Mostě znovu vysvěcen přesunutý děkanský chrám

0
463

Přesně před třiceti lety ve dnech 19. a 20. června roku 1993 byl kostel opětovně – po svém dramatickém přesunu – vysvěcen. Proto právě dnes 20. června ke každé zakoupené vstupence dostanou návštěvníci také malou pozornost.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Starém Mostě, části města, je pozdně gotický chrám, který byl po požáru města vystavěn v letech 15171550. Proslulost získal především v roce 1975, kdy byl přesunut po kolejích o 841 metrů, aby byl zachráněn z města, které bylo srovnáno se zemí kvůli těžbě uhlí. V Guinnessově knize rekordů je zapsán jako přeprava nejtěžšího předmětu po kolejích.  Kostel se nachází v severní části města za Mosteckým koridorem, asi 1 km západně od nádraží. Je ve vlastnictví státu, správu zajišťuje Národní památkový ústav a je přístupný veřejnosti.

V roce 1988 byl kostel slavnostně otevřen za přítomnosti ministra kultury. Expozice byla vybrána, jako jediná z přihlášených architektonických realizací v kategorii veřejných interiérů, do užšího kola mezinárodní soutěže IDIA v Londýně. Později byl restaurován barokní oltář a přidán do interiéru. Kostel byl znovu vysvěcen v červnu 1993. Kostel se stal 8. února 2010 národní kulturní památkou.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!