Otázka pro ředitele mostecké knihovny aneb Byli jednou dva homosexuální princové…

0
366

Otázka pro ředitele Městské knihovny Most Petra Petrika

Muž převlečený za ženu měl v Brněnské knihovně za dohledu policie předčítat pohádku o dvou queer samcích tučňáka, kteří vysedí opuštěné vejce. V Knihovně Ústeckého kraje zase proběhlo scénické čtení z knížky Princ a princ. Příběh spočívá v tom, že princ, který si má vzít za ženu princeznu, se zamiluje do jejího bratra. Podobná čtení se odehrávají v rámci kampaně spojenými s aktivitami LGBT + Pride Month. Jak tuto záležitost vnímá ředitel knihovny? Dala by takovéto akci knihovna rovněž prostor?

Podobné akce v programu nemáme, neplánujeme je a ani o nich neuvažujeme. Podle mého konzervativního názoru taková záležitost do veřejné instituce nepatří. Literatura určená dětem by měla být úměrná jejich věku a jejich vnímání. Domnívám se, že takovéto akce mohou ovlivnit myšlení tisíců lidí, kteří na tato témata nejsou připraveni reagovat.“

Čtení textů pro děti souvisejících s queer tématikou v městských knihovnách vzbuzuje velké kontroverze. Jednoznačný postoj má i zřizovatel knihovny, kterým je město Most. „K takovéto akci by město souhlas nedalo,“ odpovídá na dotaz, zda se v mostecké knihovně mohou podobné akce konat, mluvčí mosteckého magistrátu Klára Vydrová.

Poznámka redakce: Qeer je označení pro všechny, jejichž identita není heterosexuální nebo cisgenderová. Pojem queer je většinou preferován aktivisty a aktivistkami, kteří odmítají striktní definici své genderové či sexuální identity, stejně tak jako těmi, kteří jej využívají jako výraz vzdoru proti cis– a heteronormativitě většinové kultury. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!