Známý sochař odhalí u mosteckého Centralu MOST-TYČÁKA

0
696

Socha2Obchodní centrum Central slavnostně odhalí 18. července v 10 hodin uměleckou sochu od Jakuba Flejšara, známého sochaře a mimo jiné trenéra úspěšné snowboardistky Evy Samkové .

Socha od Jakuba Flejšara se bude jmenovat „Most-tyčák“ a bude se „tyčit“ v pravé části vchodu do obchodního centra, z pohledu od mosteckého magistrátu. Sochu rozhodně nepřehlédnete. Bude červená, vysoká čtyři a půl metru (bez podstavce) s tonáží půl druhé tuny. Bude se jednat o nadživotní sedící figuru v relaxující poloze. Na konstrukci sochař použil stavební železo a výroba trvala několik měsíců. “Socha, nebo-li v tomto případě spíš plastika, je průhledná a bude se nádherně zrcadlit ve sklech obchodního centra,” říká Jakub Flejšar, který na vzniku plastiky pracoval v průmyslovém areálu v Chomutově. Nátěr se prováděl v Horním Jiřetíně ve firmě Euromont. Podle Jakuba Flejšara se nejedná o klasickou sochu a je potřeba ji vnímat především vnitřně.

Jakub Flejšar pochází z Prahy, ale drsný Sever si prý okamžitě zamiloval. Zejména Krušné hory a pak také specifickou povahu zdejších lidí. “Lidi na zdejším severu mám rád, tady se říká vždy všechno narovinu, přímo,” dodává umělecký sochař.

Tvorba sochaře Jakuba Flejšara je charakteristická složitými sochařskými celky, které připomínají figury nebo abstraktní objekty vycházející z tvarů figur. Jeho umělecká díla jsou inspirována přírodou a mystickou kulturní tradicí. I přes drsný vzhled použitého materiálu působí výsledný celek velmi jemně a harmonicky, díky čemuž jsou umělecká díla přirozená, neruší a dobře zvýrazní daný prostor. Jakub se věnuje snowboardcrossu, je trenérem juniorské snowboardcrossové reprezentace a Evy Samkové. Sám je bývalým reprezentantem ČR a několikanásobným vicemistrem republiky.

Po odhalení sochy u vchodu Centralu, chystá mostecké obchodní centrum letos ještě další novinky a překvapení. Ty však prozatím zůstávají v utajení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!