Platí zákaz odběrů povrchových vod ze dvou potoků

0
345
ilustrační foto ( Josef Matejcek)

Platí zákaz povolených odběrů povrchových vod ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Most z vodního toku Vtelenského a z části Zaječického potoka.

Vtelenského potoka platí zákaz vodohospodářů v celém jeho povodí včetně vodních děl na něm zřízených, všech jeho přítoků a na nich zřízených vodních děl na území obce Most, část Vtelno (katastrální území Most II, katastrální území Vtelno).
Zaječického potoka potom od 0 do 7,2 km v celém povodí uvedeného úseku včetně vodních děl na něm zřízených, všech jeho přítoků a na nich zřízených vodních děl na území obcí Bečov – osada Zaječice (katastrální území Bečov u Mostu, Zaječice) a Bělušice – osada Bedřichův Světec (katastrální území Bedřichův Světec).
Na uvedených vodních tocích došlo k významnému snížení průtoků. V případě, že uvedený stav bude trvat i nadále, dojde ve vodních tocích ke kyslíkovému deficitu, k vážnému ohrožení vodních a na vodu vázaných ekosystémů a k ohrožení zajištění funkce vodního toku.
Na základě zkušeností z předchozích let správce vodního toku předpokládá trvání snížené vodnosti uvedených vodních toků do konce října.
Pro zajištění dodržování zákazu jsou prováděny kontroly odběrných míst. Za porušení zákazu hrozí správní trest pokuty až do výše 50 tisíc korun pro fyzickou osobu a až do výše 100 tisíc korun v případě právnických osob nebo podnikajících fyzických osob.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!