ÚZEMÍ STOVEK DOBYTO!

0
566
IMG_9601 2Stovky, léto, cikáni. Kolorit mosteckého léta. Slušnou část mosteckého obyvatelstva zdejší situace děsí a místní politici si s ní neví rady. Asistenti prevence kriminality, správci lokalit, posílené hlídky strážníků, výkupy bytů a oko velkého bratra, které rozpínající se gettho sleduje snad už zna každém rohu. Že je toho hodně? Ano, je. A přesto to nějak nefunguje… Místní slušní ztrácí trpělivost, neslušným víc a víc roste kuráž. Selhává všechno, co už bylo vymyšlené i uplatněné. Jak bude mostecká vláda postupovat dál, až cikánské peklo nebude už možné dál snášet? Je tu sice pražská vláda, která může pomoci, ale z neznámých důvodů prachobyčejně nechce. Kus města už máme nadranc, ale státní arogance a pohostinnost je bezbřehá. Cikánských rodin v Mostě dál přibývá. Dál si volají k supermarketům taxíky, sociální dávky nechávají mizet ve Fortuně a obchodníci s chudobou s klidem dojí systém o sto šest.
Spolužití s místní majoritou dotahují cikánští spoluobčané k „dokonalosti“. Už nejsou jen extrémně hluční, sprostí, už nekupí jen nepořádek v ulicích, už nedevastují jen byty, už neobléhají jen veřejná prostranství na židlích a sedačkách. Fenoménem začala být i koupaliště. Berou je útokem a v některých se koupou ve spodním prádle. Jeden z čtenářů nedávno poznamenal, že z nápisu Aquadrom by se mělo vyndat „d“. Vtipné? Snad už ani ne!
Vloni jsem vedla spíš přátelský, než pracovní rozhovor s jedním policejním matadorem. Na téma Stovky okupované a terorizované cikány si posteskl: Je to fakt katastrofální, ale nedá se asi nic dělat… Má pravdu, ten moudrý muž. Území je totiž dobyto!
Pavlína Borovská, šéfredaktorka týdeníku Homér

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!