Most má další památné stromy. Víte o dalších? Dejte o nich vědět…

0
1576

Městu Most přibyly do sbírky nové dva památné stromy. Jedná se v obou případech o duby letní ve stáří zhruba 100 let. Jeden roste v areálu Oblastního muzea v Mostě a druhý v ulici Pod Lajsníkem mezi zastřešeným parkovištěm a hlavní komunikací.

Kromě vysoké estetické a dendrologické hodnoty bylo důvodem k vyhlášení také to, že se jedná o nejstarší stromy v Mostě, kterým je potřeba poskytnout zvýšenou ochranu do budoucna. Oba stromy vyhlásil za památné odbor životního prostředí a mimořádných událostí. V dubnu letošního roku se pak stal památným stromem stoletý patnáctimetrový dub letní u rybníčku na okraji zahrádkářské kolonie v Okrajové ulici. „Tak starých stromů je na území města minimum, proto jsme se rozhodli je vyhlásit památnými. Staré město Most bylo vyuhlené, a prakticky starší stromy tu kvůli tomu nejsou. Jde zhruba o sto či stodvacetileté stromy. Starší už nikoliv,“ podotýká šéf odboru životního prostředí mosteckého magistrátu Vladimír Pátek.

Ke třem památným dubům se ale z minulosti může jako památný strom přímo z Mostu zařadit ještě Schwerinova borovice, která roste za kostelem sv. Václava v Mostě a rovněž i lipová alej u oblastního muzea je vyhlášena za památnou. Všechny tyto stromy včetně aleje jsou označeny štítky.

Památné stromy vyhlašuje orgán státní správy. „Musíme ještě před tím, než se strom vyhlásí za památný, obeslat všechny vlastníky pozemků, kde daný strom roste, a tuto skutečnost jim oznámit. Vlastníci pak mají lhůtu, dokdy se k tomu mohou vyjádřit. Nezaznamenali jsme ještě nikdy v souvislosti s tím žádné negativní stanovisko,“ říká Vladimír Pátek. Když je tato administrativa vyřešena, prakticky nebrání nic odboru životního prostředí vydat rozhodnutí a prohlásit strom za památný a označit cedulí. Nově vyhlášené památné stromy byly také řádně ošetřeny. „Každá péče o takový strom musí být prováděná se souhlasem orgánů státní správy. Jakýkoliv řez a podobně. My jsme tyto stromy ale nechali ořezat a zdravotně ošetřit ještě před tím, než jsme je vyhlásili,“ doplňuje Vladimír Pátek.

V Mostě a jeho nejbližším okolí se nejspíš jednalo o poslední zbytky starých, a tím i vzácných stromů. V okrese Most je jich ale prý více, které by mohly být dalšími adepty. „Za zmínku stojí určitě nejméně ještě jedna z lip v Lužicích. Ta je podstatně starší než duby v Mostě, bude jí přes sto padesát let. Roste u zdejšího hřbitova,“ prozradil ještě Vladimír Pátek.

Hledejte památné stromy i vy

Jestliže víte o nějakém jiném stromě v Mostě a jeho okolí, který má dostatečné stáří (alespoň sto let, pozn.) a je zajímavý, můžete své podněty posílat buď na odbor životního prostředí v Mostě či na adresu týdeníku Homér. „Myslím, že další takové stromy v Mostě nemáme. Není to ale zcela vyloučeno. Turisté a cyklisté se dostanou do oblastí a míst, kde jsme si jich možná nevšimli…Každou takovou aktivitu přivítáme a budeme rádi, pokud by se nějaký podobný strom přece jen někde objevil, když nám dají lidé vědět,“ vyzývá občany vedoucí odboru životního prostředí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!