Dny krušnohorské krajky na zámku v Litvínově

0
288

V sobotu 28. října se veřejnosti představí krušnohorská krajka při nevšední módní přehlídce a výstavě. Týž den čeká na registrované účastníky již 8. mezinárodní krajkářské sympózium. V neděli 29. října otevře veřejnosti své brány nedělní škola paličkování pro děti i dospělé. Bohatý dvoudenní program se koná pod mottem „Krajka – moderní módní doplněk“.

Ve dnech 28. a 29. října 2023 (sobota – neděle) proběhnou na zámku v Litvínově dny krušnohorské krajky.

Bohatý dvoudenní program je rozdělen na dvě části – pro širokou veřejnost a pro registrované účastníky.

V sobotu 28. října proběhne na nádvoří zámku nevšední módní přehlídka krajky jako doplňku současného oděvu i účesů. Zájemci z řad veřejnosti ji mohou zhlédnout hned ve dvou časech, a to od 11:00 hod. a 16:00 hod. V prostorách zámku pak budou mít zájemci možnost prohlédnout si výstavu krajek určených pro odívání i jako dekoraci pro moderní byt.

Sobotní program uzavře večerní světelný průvod zámeckým parkem se slavnostním hudebním doprovodem „Musikkorps“ města Olbernhau.

V neděli 29. října pak (vedle pokračující výstavy) proběhne na litvínovském zámku od 10 do 14 hod. veřejná nedělní škola paličkování pro děti i dospělé. Doprovázet ji bude prodejní nabídka krajkářských výrobků.

Registrovaní účastníci se mohou kromě výše uvedeného programu těšit v sobotu 28. října také na seminář o minulosti, současnosti i trendech krušnohorské krajky, odborné přednášky a prezentace českých a německých krajkářek i krajkářů. V rámci semináře se budou prezentovat dodavatelé nití a dalšího materiálu. Akci registrovaných účastníků uzavře společenský večer s rautem. Hosty sympozia budou jak naši čeští sousedé – paličkářky z Mostu, krajkářky z Oblastního muzea v Chomutově s přehlídkou šité krajky, tak z celé oblasti Krušných hor. Historické krajky z českého Krušnohoří představí v rámci výstavy též Regionální muzeum v Teplicích. Nebudou však chybět ani účastníci z krajkou proslulého Vamberecka. Přijedou rovněž hosté ze Slovenska a z Německa (Saska a Hamburku).

Hlavním organizátorem akce je Partnerský spolek Litvínov, o. p. s. a pod jeho křídly působící paličkářský Klub Herdulky. Na organizaci se významným způsobem podílejí Krušnohorské noviny / Erzgebirgs-Zeitung (Českojiřetínský spolek) a Destinační agentura Krušné hory.

Akce probíhá v rámci připomenutí 30 let partnerství měst Litvínov-Olbernhau, které organizačně zaštiťuje právě Partnerský spolek Litvínov, a to v orámování festivalem sklizně a řemesel, který pořádá město Litvínov. Takže k vidění budou také sklo, keramika, dřevo a další řemeslné výrobky, na programu jsou i ochutnávky regionálních jídel. Nebude chybět ani vlastnoruční dlabání podzimních dýní a další program pro děti.

Dny krušnohorské krajky se konají díky finanční podpoře těchto partnerů: Ústecký kraj, Česko-německý fond budoucnosti a MAS Naděje.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!