Mostecké muzeum nabídne 23. listopadu unikátní besedu o komínech

0
448

Mostecké muzeum zve 23. listopadu od 17 hodin na přednášku o fenoménu vysokých železobetonových komínů. Přednáška se koná pod názvem „Most z Ervěnic do Komořan, vysoké tovární komíny v Podkrušnohoří v kontextu historického vývoje.“

Vysoké železobetonové komíny stojí trochu stranou pozornosti vedle starších zděných kolegů. Bývají stále ještě vnímány spíše jako šedivé kouřící stavby, často hyzdící okolní krajinu. Ve skutečnosti se ale jedná o vyspělá technická díla hodná pozornosti, která jsou svědkem nejen vývoje komínového stavitelství, ale i proměny našeho hospodářství.

Železobetonové komíny, které sahají do několika set metrů jsou typické pro podkrušnohorskou krajinu v souvislosti s výstavbou tepelných elektráren, ale i dalších průmyslových provozů blízko zdrojům hnědého uhlí.

Poněkud specifickou stavbou je komín komořanské elektrárny. Dodatečně se vybudoval k provozně odlišně koncipovaným starším objektům, tak omezenými prostorovými podmínkami v areálu elektrárny. Železobeton ale nebyl výhradním materiálem pro stavbu komínů vysokých sto a více metrů. Přednášet bude Martin Vonka a Michal Horáček.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!