Virtuosi per musica di pianoforte ovládl Guyen Battulga

0
243

Absolutním vítězem 56. ročníku soutěže Virtuosi per musica di pianoforte se stal Guyen Battulga z Mongolska. Jeho talent nadchl nejen odbornou porotu, ale i vzácné hosty a posluchače v Severočeském divadle opery a baletu v Ústí nad Labem, kde se konalo slavnostní vyhlášení výsledků a koncert vítězů. Ceny za Ústecký kraj předával vítězům hejtman Jan Schiller.

„Všichni soutěžící mají můj obdiv. Za jejich vystoupeními stojí hodiny dřiny, trpělivosti a odhodlání. Někteří účastníci soutěže se v minulých letech dokázali prosadit na profesionální úrovni i v zahraničí. Věřím, že i v letošním ročníku se zrodí hvězdy, o kterých v budoucnu ještě hodně uslyšíme,“ uvedl na slavnostním zakončení Virtuosi per musica di pianoforte hejtman Jan Schiller, který je zároveň i prezidentem soutěže.
Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo 47 soutěžících ze 14 zemí světa. Nechyběli mezi nimi ani mladí virtuosové z Kypru, Mongolska, Estonska, Slovenska či z Finska. Soutěž zahájil slavnostní koncert v podání orchestru Severočeského divadla a absolutního vítěze 55. ročníku Virtuosi per musica di pianoforte Leona Kovala z České republiky. Následovalo dvoudenní klání mladých klavíristů, které vyvrcholilo slavnostním vyhlášením výsledků a koncertem vítězů v jednotlivých věkových kategoriích. Hlavní ceny si přebrali například mladí pianisté z Polska, Slovenska, Německa, Ukrajiny či České republiky. Absolutním vítězem soutěže se stal Guyen Battulga z Mongolska.
Soutěž se uskutečnila pod záštitou hejtmana Jana Schillera a primátora Ústí nad Labem Petra Nedvědického, a to za velmi významné podpory Ústeckého kraje, statutárního města Ústí nad Labem i dalších subjektů. Pravidelně ji také podporují velvyslanci mnoha států působící v České republice. Jejím organizátorem je Základní umělecká škola Evy Randové, příspěvková organizace Ústeckého kraje.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!