Poslanci diskutovali o rovných příležitostech ve sportu

0
224

V Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky proběhla zajímavá diskuze o postavení žen v českém sportu a obecně o rovných příležitostech ve sportovním prostředí.

Konference „Postavení žen ve sportu“ otevřela témata jako podíl žen v rozhodovacích funkcích, rozdíly ve financování ženského a mužského sportu, genderově podmíněné násilí, ochrana integrity sportovkyň a zajištění bezpečného prostředí ve sportu pro mladistvé, adolescentní, rekreační i výkonnostní sportovkyně.

Situace v České republice je alarmující. Ženský sport je například chronicky podfinancovaný; až 70 % finančních zdrojů je směřováno na muže/chlapce.  Odhad procentuálního zastoupení žen ve vedení sportovních organizací v Česku kolem 6 %.

Samostatnou kapitolou je problematika genderově podmíněného násilí v českém sportu. Na zmíněná témata diskutovaly osobnosti z řad odborné sportovní veřejnosti – Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, Barbora Černošková, televizní sportovní moderátorka, sportovkyně Ilona Burgrová a Daniela Nacházelová a zakladatelky spolku CZEWIS, Markéta Vochoska Haindlová a Lenka Koenigsmark. Do diskuse přispěla také zastupitelka Ústeckého kraje a předsedkyně výboru pro výchovu vzdělávání a zaměstnanost Zdenka Vachková.

Účastníci se také zabývali otázkami, jak jsou ženy zobrazovány ve sportu a jaký to má dopad na jejich vnímání, jak zvýšit zastoupení žen ve vedení sportu a jak překonat bariéry a skleněné stropy a zajistit bezpečného prostředí ve sportu.

Konferenci organizuje iniciativa Czech Women in Sport (CZEWIS) a proběhla pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéty Pekarové Adamové.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!