Hvězdárna a planetárium Teplice slaví letos 60 let od založení

0
198

Jako dárek získala teplická hvězdárna, i za finančního přispění od Ústeckého kraje, nový hvězdářský dalekohled. Tento technologický klenot s 60 centimetrů dlouhým zrcadlem stál bezmála 3,5 milionu korun. Přístroj si přišel prohlédnout náměstek pro cestovní ruch, kultury a památkové péče Jiří Řehák.

Dalekohled používají pracovníci hvězdárny především na měření kosmického odpadu, kterého bude ve vesmíru pořád dost. Tímto se podle ředitele příspěvkové organizace Ústeckého kraje Zdeňka Moravce v republice nikdo další nezabývá.
Kromě nového přístroje může mít ředitel Moravec ještě jeden důvod k radosti. Teplické planetárium by se totiž mohlo přestěhovat blíž hvězdárně. Dosavadní prostory (asi kilometr od hvězdárny) jsou podle krajského radního pro majetek a investice Tomáše Riegera malé a technicky zastaralé.
Smlouvu o smlouvě budoucí na koupi části pozemku o výměře 6000 metrů čtverečních a výstavbu nového planetária už schválili krajští i tepličtí zastupitelé.
Planetárium zatím stojí u základní školy Koperníkova. Přesunout by se mohlo asi o 500 metrů na okraj sadu Třešňovka pod Písečným vrchem, na kterém je hvězdárna.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Please enter your name here
Please enter your comment!